
Wersje kompatybilne
Filet z białej ryby (sous-vide) z pieczonymi warzywami (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g korzenia selera, pokrojonego na ok. 2 cm kawałki
- 150 g korzenia pietruszki, pokrojonego w ok. 1 cm plastry
- 250 g marchewki, pokrojonej na ok. 1 cm plastry
- 700 g ziemniaków, pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
- 25 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia
- 4 ząbki czosnku (2 pokrojone w 0,5 mm plastry, 2 przekrojone na pół)
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka soli, plus 4 szczypty do oprószenia ryby
- 4 filety z ryby o białym mięsie (ok. 150 g, 2 cm grubości każdy)
- 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego, plus dodatkowa ilość do skropienia
- 4 gałązki rozmarynu, świeżego, dł. ok. 15 cm
- 1400 - 1500 g wody
- 1 cytryna, ekologiczna, pokrojona w ćwiartki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1728.3 kJ / 413.1 kcal
- Białko
- 38.5 g
- Węglowodany
- 46 g
- Tłuszcz
- 9.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.1 g
- Błonnik
- 8.6 g
- Sód
- 940.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa z cukinią; Ryba na parze z ziemniakami i cytrynowym sosem
50min
Gotowanie ziemniaków (w stacji Thermomix Friend®)
35min
Dorsz na parze z ryżem i szpinakiem w sosie cytrynowym
30min
Dorsz (sous-vide, z osłoną noża miksującego), risotto z burakiem i trawą cytrynową
2 godz. 10 min
Dorsz (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z purée ziemniaczanym
1h 50min
Pstrągi z warzywami na parze; Mus twarogowy z sosem z owoców jagodowych
55min
Ryba z sosem chimichurri, fasolką i ziemniakami; Warstwowy deser z chia
1h
Kurczak na Varomie; Purée ziemniaczane, surówka z marchewki i selera; Ciasto z kruszonki owsianej z owocami
1 godz. 40 min
Ryba z warzywami i purée z kalafiora
40min
Filety rybne z ziemniakami i szpinakiem w sosie śmietanowym
45min
Ryba z warzywami na parze
1h 15min
Ryba na parze z zielonym purée
50min