![Cykoria zapiekana w cieście francuskim Cykoria zapiekana w cieście francuskim](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/0C80080D-2514-4D41-A360-A6597EFF0CC9/Derivates/dee1dd31-c1a7-4df2-b2c6-648923e72ceb.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g oleju rzepakowego
- 10 g masła
- 500 g cykorii, pokrojonej na 3 cm kawałki
-
20
g octu balsamicznego
lub 20 białego octu balsamicznego - 10 g wody
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 120 g sera gorgonzola, pokrojonego na 6 kawałków (20 g każdy)
- 2 opakowania ciasta francuskiego (ok. 300 g każde)
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- 1 jajko, roztrzepane
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2815 kJ / 678 kcal
- Białko
- 12.5 g
- Węglowodany
- 40.5 g
- Tłuszcz
- 51 g
- Tłuszcz nasycony
- 32.5 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Sód
- 591.5 mg
Alternatywne przepisy
Topinambur po prowansalsku
50 Min
Grzybowa bruschetta z jesiennymi warzywami
20 Std.
Brokuł z mleczkiem kokosowym
35 min
Samosy z farszem z soczewicy i bakłażana
1h 20min
Cytrynowa brukselka
20min
Pieczone marchewki z miętą i tymiankiem (z osłoną noża miksującego 2.0)
30 Min
Makaron z dynią i jarmużem
40 Min
Gazpacho morelowo-pomidorowe
1 Std. 15 Min
Karmelizowane bakłażany z sosem tahini i granatem
55 min
Zapiekanka kalafiorowo-brokułowa z jajkami i sosem jogurtowym
35 min
Faszerowane pieczarki portobello z pieczonymi warzywami
45 Min
Carpaccio z kalarepy i jabłka z pesto pietruszkowym
25 Min