
Wersje kompatybilne
Gratin z dorsza ze szpinakiem i zupa krem z marchewki i cukinii
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
80
g chleba kukurydzianego, pokrojonego na kawałki
lub 80 g chleba pszennego, pokrojonego na kawałki - 65 g oliwy z oliwek
- 400 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 300 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 400 g liści szpinaku, mrożonych uprzednio rozmrożonego
-
500
g solonego dorsza, namoczonego, wypłukanego z soli pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
lub 500 g filetów z dorsza, bez skóry pokrojonego na kawałki - 550 g cukinii pokrojonej na 2 cm kawałki
- 300 g chipsów ziemniaczanych solonych, typu batata frita palha (patrz wskazówka)
- 1000 g mleka
- 100 g mąki pszennej
- 30 g masła
- 2 łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
- 400 g wody
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 538.7 kcal / 2255.3 kJ
- Białko
- 26.7 g
- Tłuszcz
- 29.5 g
- Węglowodany
- 44 g
- Błonnik
- 6.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.3 g
- Sód
- 868.8 mg