Gratin z dorsza ze szpinakiem i zupa krem z marchewki i cukinii

Gratin z dorsza ze szpinakiem i zupa krem z marchewki i cukinii

3.6 30 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

  • chleba kukurydzianego, pokrojonego na kawałki
    80 g
    80 g chleba, pszennego, pokrojonego na kawałki
  • oliwy z oliwek
    65 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    400 g
  • ząbki czosnku
    2
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    300 g
  • liści szpinaku, mrożonych uprzednio rozmrożonego
    400 g
  • solonego dorsza, namoczonego, wypłukanego z soli pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
    500 g
    500 g filetów z dorsza, bez skóry, pokrojonego na kawałki
  • cukinii pokrojonej na 2 cm kawałki
    550 g
  • chipsów ziemniaczanych solonych, typu batata frita palha (patrz wskazówka)
    300 g
  • mleka
    1000 g
  • mąki pszennej
    100 g
  • masła
    30 g
  • soli
    2 łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 szczypta
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    1 szczypta
  • wody
    400 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 538.7 kcal / 2255.3 kJ
Białko 26.7 g
Tłuszcz 29.5 g
Węglowodany 44 g
Błonnik 6.5 g
Tłuszcz nasycony 7.3 g
Sód 868.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...