Sałatka z wędzonym pstrągiem i pesto z oscypkiem
TM6 TM5

Sałatka z wędzonym pstrągiem i pesto z oscypkiem

4.7 ( 48 ocen )

Składniki

Marynowana czerwona cebula

  • 100 g czerwonej cebuli pokrojonej w 3-4 mm plastry
  • wrząca woda ilość do sparzenia cebuli
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 goździk
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • 100 g octu jabłkowego
  • 40 g wody
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
    lub 1 łyżeczka cukru
  • ¼ łyżeczki soli

Sałatka i pesto z oscypkiem

  • 500 g wody
  • 500 g ziemniaków, młodych (Ø ok. 4 cm), nieobranych, pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
    lub 500 g ziemniaków (Ø ok. 4 cm), obranych, pokrojonych w ćwiartki
  • 40 g ziaren słonecznika łuskanych
  • 80 - 100 g oscypka pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 80 - 100 g wędzonego żółtego sera typu Rolada Ustrzycka, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 1 ząbek czosnku mały
  • 20 - 25 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (1 pęczek)
  • 1 gałązka lubczyku, świeżego tylko liście (opcjonalnie)
  • 60 g oleju słonecznikowego
    lub 60 g oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 200 g filetów z pstrąga wędzonego podzielonych na 3-4 cm kawałki
  • 60 g rukoli

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
447.5 kcal / 1873.6 kJ
Białko
23.2 g
Tłuszcz
27 g
Węglowodany
31.5 g
Błonnik
3.4 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy