Sałatka z wędzonym pstrągiem i pesto z oscypkiem

Sałatka z wędzonym pstrągiem i pesto z oscypkiem

4.7 49 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
4 porcje

Składniki

Marynowana czerwona cebula
  • 100 g czerwonej cebuli pokrojonej w 3-4 mm plastry
  • wrząca woda ilość do sparzenia cebuli
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 goździk
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • 100 g octu jabłkowego
  • 40 g wody
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
    1 łyżeczka cukru
  • ¼ łyżeczki soli
Sałatka i pesto z oscypkiem
  • 500 g wody
  • 500 g ziemniaków, młodych (Ø ok. 4 cm), nieobranych, pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
    500 g ziemniaków, (Ø ok. 4 cm), obranych, pokrojonych w ćwiartki
  • 40 g ziaren słonecznika łuskanych
  • 80 - 100 g oscypka pokrojonego na 3 cm kawałki
    80 - 100 g wędzonego żółtego sera, typu Rolada Ustrzycka, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 1 ząbek czosnku mały
  • 20 - 25 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (1 pęczek)
  • 1 gałązka lubczyku, świeżego (opcjonalnie) tylko liście
  • 60 g oleju słonecznikowego
    60 g oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 200 g filetów z pstrąga wędzonego podzielonych na 3-4 cm kawałki
  • 60 g rukoli

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 447.5 kcal / 1873.6 kJ
Białko 23.2 g
Tłuszcz 27 g
Węglowodany 31.5 g
Błonnik 3.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...