
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marynowana czerwona cebula
- 100 g czerwonej cebuli pokrojonej w 3-4 mm plastry
- wrząca woda ilość do sparzenia cebuli
- 1 ziarno ziela angielskiego
- 1 liść laurowy, suszony
- 1 goździk
- ½ łyżeczki nasion kolendry
- 100 g octu jabłkowego
- 40 g wody
-
1
łyżeczka miodu płynnego
lub 1 łyżeczka cukru - ¼ łyżeczki soli
Sałatka i pesto z oscypkiem
- 500 g wody
-
500
g ziemniaków, młodych (Ø ok. 4 cm), nieobranych, pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
lub 500 g ziemniaków (Ø ok. 4 cm), obranych, pokrojonych w ćwiartki - 40 g ziaren słonecznika łuskanych
-
80 - 100
g oscypka pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 80 - 100 g wędzonego żółtego sera typu Rolada Ustrzycka, pokrojonego na 3 cm kawałki - 1 ząbek czosnku mały
- 20 - 25 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (1 pęczek)
- 1 gałązka lubczyku, świeżego tylko liście (opcjonalnie)
-
60
g oleju słonecznikowego
lub 60 g oleju rzepakowego - ½ łyżeczki soli
- ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 200 g filetów z pstrąga wędzonego podzielonych na 3-4 cm kawałki
- 60 g rukoli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 447.5 kcal / 1873.6 kJ
- Białko
- 23.2 g
- Tłuszcz
- 27 g
- Węglowodany
- 31.5 g
- Błonnik
- 3.4 g