
Urządzenia i Akcesoria
Wolno gotowane klopsiki drobiowe ze smażonymi ziemniakami w sosie (z osłoną noża miksującego)
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 2 godz. 10 min
5 porcji
Składniki
-
600 g udek z kurczaka, bez skóry i kości pokrojonych na 2-3 cm kawałki
-
60 g bułki tartej
-
320 g cebuli przekrojonej na pół
-
3 ząbki czosnku
-
10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
3 jajka
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
-
1 ¼ łyżeczki soli plus 1 szczypta
-
4 - 6 łyżek mąki pszennej
-
olej rzepakowy do głębokiego smażenia
-
700 g ziemniaków pokrojonych w 8 mm plastry
-
1 szczypta nitek szafranu (opcjonalnie)
-
40 g oliwy z oliwek
-
50 g brandy
-
1000 g wody
-
2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
612.4 kcal /
2562.5 kJ
Białko
27.6 g
Tłuszcz
31.3 g
Węglowodany
51.5 g
Błonnik
5.2 g
Tłuszcz nasycony
5.4 g
Sód
1006.1 mg