Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- masło, ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
- 150 g sera gruyère, pokrojonego na kawałki
- 200 g boczku parzonego, wędzonego, pokrojonego na 1 cm kawałki
- 200 g szynki gotowanej, pokrojonej w 1 cm kostkę
- 1200 g wody
- ¾ łyżeczki soli
-
1 ½
łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 ½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszonej - 300 g makaronu, suchego, typu kolanka
- 400 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę
Masa jajeczna
- 200 g mleka
- 200 g serka topionego, podzielonego na kawałki
- 5 jajek
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 pęczek szczypiorku, świeżego, posiekanego
- 20 g masła, pokrojonego w płatki
- 3 łyżki bułki tartej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcja
- Kalorie
- 3033 kJ / 725 kcal
- Białko
- 38 g
- Węglowodany
- 52 g
- Tłuszcz
- 40 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ryż pomidorowy z szynką
40 min
Zapiekanka makaronowa z warzywami
1h
Zapiekanka makaronowa à la cordon bleu
50 min
Zapiekanka z szynką i brokułem
1h 10 min
Makaron jesienny z papryką i kurczakiem
40 min
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
1h 10 min
Pizza z makaronu spaghetti
1h 10 min
Zapiekanka ziemniaczana z cebulą
1h 10 min
Zapiekanka makaronowa z wiśniami
1h
Zapiekanka makaronowa z warzywami
1h
Zapiekanka ryżowa z warzywami
1h
Kurczak w sosie zapiekany pod ciastem francuskim
55 min