Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g dzwonek karpia, świeżych, oczyszczonych z łusek
- sól, ilość do oprószenia
- pieprz czarny, mielony, ilość do oprószenia
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do skropienia
- 50 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 70 g białego chleba, czerstwego, pokrojonego na kawałki
- 50 g migdałów, w płatkach
- olej rzepakowy, do smażenia
- cytryna, ekologiczna, w plastrach, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2187 kJ / 522 kcal
- Białko
- 53 g
- Węglowodany
- 22 g
- Tłuszcz
- 25 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 2.6 g
- Sód
- 385 mg
Alternatywne przepisy
Świąteczny łosoś w cieście francuskim z sosem berneńskim
1 Std. 25 Min
Śledzie w śmietanie i ziemniaki w mundurkach
1 Std. 25 Min
Korzenny śledź z jabłkiem
2 godz. 30 min
Śledzie w sosie makowym
1h 30min
Sałatka śledziowa rosolli
1h 15min
Kaczka faszerowana mięsem i morelami, kasza gryczana z żurawiną
4h 10min
Wątróbka z cebulą i jabłkiem
50 Min
Kompot z suszu
2hod. 10min
Warstwowa sałatka śledziowa z groszkiem i papryką
3 godz. 30 min
Łosoś w galarecie
3h 50min
Śledzie w kożuchu
1h
Warstwowa sałatka śledziowa
2 Std. 45 Min