
Wersje kompatybilne
Ryba z warzywami na parze; Lody z sosem z owoców jagodowych
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ryba z warzywami na parze
- 80 g oliwy z oliwek
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 - 2 łyżki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- 4 filety z ryby o białym mięsie (120-200 g każdy)
- 200 g warzyw, mieszanych (np. marchewki, cukinii, selera naciowego, rzepy), pokrojonych na kawałki
- 500 g wody
- 400 g ziemniaków, pokrojonych w 3 mm plastry
Sos z owoców jagodowych
- 600 g czerwonych owoców jagodowych, mieszanych, świeżych
- 250 g białego wina
- 10 g rumu (opcjonalnie)
- 10 g skrobi kukurydzianej
- 50 - 80 g cukru
- lody, np. śmietankowe lub czekoladowe
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2767 kJ / 661 kcal
- Białko
- 28 g
- Węglowodany
- 51 g
- Tłuszcz
- 29 g
- Tłuszcz nasycony
- 7 g
- Błonnik
- 10.5 g
- Sód
- 593 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ryba z warzywami na parze
1hod. 15min
Filet z białej ryby, ziołowy ryż i warzywa na parze
50 Min
Ryba na parze z zielonym purée
50 Min
Zupa krem z warzyw, kurczak na parze, warzywne tagliatelle i sos musztardowy
45min
Ryba z ziemniakami z sosem pomidorowym
50 Min
Dorsz na parze z ryżem i szpinakiem w sosie cytrynowym
30min
Ryba z sosem pomidorowym
30min
Filety z pstrąga gotowane na parze i purée z brokułów
40min
Filet z białej ryby (sous-vide) z pieczonymi warzywami (z osłoną noża miksującego)
1h 30min
Pstrągi z warzywami na parze; Mus twarogowy z sosem z owoców jagodowych
55min
Zupa z cukinią; Ryba na parze z ziemniakami i cytrynowym sosem
50 Min
Pstrągi z warzywami i sosem holenderskim
40min