Urządzenia i Akcesoria
Leczo z pieczarkami (w słoikach na zimę)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
5 słoików
Składniki
-
900 g papryki bez gniazd nasiennych (500 g pokrojonej na kawałki, 400 g pokrojonej w 0,5-1 cm paski)
-
500 g cukinii pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
-
300 g cebuli przekrojonej na pół
-
70 g oleju
-
1200 g krojonych pomidorów, z puszki1200 g pomidorów świeżych, bez skórki, pokrojonych na kawałki
-
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
-
2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
-
2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych (opcjonalnie)
-
2 łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
60 g wody
-
600 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki lub małych, w całości
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 słoik
Sód
971.2 mg
Białko
10 g
Kalorie
1274.4 kJ /
304.4 kcal
Tłuszcz
16.2 g
Błonnik
11.8 g
Tłuszcz nasycony
1.4 g
Węglowodany
35.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Grecka zupa fasolowa (Fasolatha); Placki z cukinii i marchewki z dipem z sera feta
50 min
Żurek XXL
1 godz.
Fasolka szparagowa w sosie warzywno-pomidorowym (w słoikach na zimę)
1 godz. 15 min
Ketchup
1 godz. 20 min
Przecier pomidorowy (passata) z bazylią i czosnkiem
1 godz. 15 min
Zapiekanka kalafiorowo-brokułowa z jajkami i sosem jogurtowym
35 min
Wegańskie leczo z kurkami
40 min
Zupa pieczarkowa z kurczakiem; Jednogarnkowy makaron à la ratatouille
55 min
Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki
9 godz.
Ketchup z dyni
40 min
Gołąbki z ziemniakami i sosem pomidorowym
1 godz. 15 min
Pomidorowa z makaronem
35 min