
Urządzenia i Akcesoria
Leczo z pieczarkami (w słoikach na zimę)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
5 słoików
Składniki
-
papryki bez gniazd nasiennych (500 g pokrojonej na kawałki, 400 g pokrojonej w 0,5-1 cm paski)900 g
-
cukinii pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)500 g
-
cebuli przekrojonej na pół300 g
-
oleju70 g
-
pomidorów świeżych, bez skórki, pokrojonych na kawałki1200 g
-
przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM2 łyżeczki
-
cukru (opcjonalnie)2 łyżeczki
-
ziół prowansalskich, suszonych (opcjonalnie)2 łyżeczki
-
soli2 łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
wody60 g
-
pieczarek pokrojonych w ćwiartki lub małych, w całości600 g
Wartości odżywcze na 1 słoik
Kalorie
304.4 kcal /
1274.4 kJ
Białko
10 g
Tłuszcz
16.2 g
Węglowodany
35.6 g
Błonnik
11.8 g
Tłuszcz nasycony
1.4 g
Sód
971.2 mg