
Wersje kompatybilne
Leczo z pieczarkami (w słoikach na zimę)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 900 g papryki, bez gniazd nasiennych (500 g pokrojonej na kawałki, 400 g pokrojonej w 0,5-1 cm paski)
- 500 g cukinii, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 300 g cebuli, przekrojonej na pół
- 70 g oleju
-
1200
g pomidorów, świeżych, bez skórki, pokrojonych na kawałki
lub 1200 g krojonych pomidorów, z puszki - 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 60 g wody
- 600 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki lub małych, w całości
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 1274.4 kJ / 304.4 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 35.6 g
- Tłuszcz
- 16.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.4 g
- Błonnik
- 11.8 g
- Sód
- 971.2 mg
Alternatywne przepisy
Ketchup
1 godz. 20 min
Przecier pomidorowy (passata) z bazylią i czosnkiem
1 godz. 15 min
Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki
9 godz.
Przecier pomidorowy (passata) z chili i czosnkiem
1 godz.
Kompot gruszkowy (w słoikach na zimę)
50 min
Wegańskie leczo z ryżem
45 min
Makaron z serem feta i pomidorami
40 min
Kawior z cukinii (w słoikach na zimę)
1 godz. 10 min
Pasta à la ajvar z cukinii i papryki
1 godz. 20 min
Leczo z bakłażanem (w słoikach na zimę)
45 min
Fasolka szparagowa w sosie warzywno-pomidorowym (w słoikach na zimę)
1 godz. 15 min
Wegański sos pomidorowo-marchewkowy
25 min