Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g wołowiny gulaszowej, bez kości, ścięgien i błonek
- 800 g cebuli, przekrojonej na pół
- 8 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki kminku, mielonego (patrz wskazówka)
- 2 łyżki papryki słodkiej, mielonej
- 4 łyżki majeranku, suszonego
- 2 łyżeczki soli
- 2 - 4 łyżeczki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- 2 łyżki octu balsamicznego (opcjonalnie)
- 40 g oleju
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 1600 g wody
-
4
łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 4 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszone - 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
2
szczypty suszonych płatków chili
lub 2 szczypty papryki ostrej, mielonej - 800 g ziemniaków, pokrojonych w 1-1,5 cm kostkę
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 824 kJ / 197 kcal
- Białko
- 14.1 g
- Węglowodany
- 22.9 g
- Tłuszcz
- 5.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Błonnik
- 3.9 g
- Sód
- 753.9 mg
Alternatywne przepisy
Pikantna zupa gyros z wieprzowiną
40min
Zupa krem z pomidorów; Gołąbki z kaszą jaglaną i sosem grzybowym
1h 40min
Zupa pieczarkowa z kurczakiem; Jednogarnkowy makaron à la ratatouille
55min
Zupa jarzynowa; Kurczak z trawą cytrynową i ryżem
45min
Boeuf Stroganow
1h 10min
Żurek XXL
1h
Gulasz wołowy z knedlami z chleba; Serniczki w słoiczkach
2h 15min
Zupa gulaszowa
1h 35 min
Hiszpańska zupa z kurczakiem i boczkiem (sopa de picadillo)
1h 20 min
Gulasz wieprzowy
50min
Gulasz wołowy z knedlami z chleba; Kapusta czerwona na ciepło
1h 40min
Bigos podhalański
1h 40min