Wersje kompatybilne
Wolno gotowana wołowina z pieczarkami (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g warzyw, mieszanych, pokrojonych na kawałki (np. selera naciowego, marchewki, cebuli, patrz wskazówka)
- 2 gałązki tymianku, świeżego, tylko liście
- 500 g wołowiny (np. polędwicy, ligawy, rostbefu), bez ścięgien i białych błonek, w jednym kawałku
- 40 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do smażenia mięsa
- 150 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 2 liście laurowe, suszone
-
2
czubate łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszone - 25 g koncentratu pomidorowego
- 80 g czerwonego wina, wytrawnego
- 80 g wody
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, drobno posiekane, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1376.8 kJ / 344 kcal
- Białko
- 27.8 g
- Węglowodany
- 8.1 g
- Tłuszcz
- 21.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.8 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 75 mg
Alternatywne przepisy
Gulasz z łopatki wołowej i kopytka na parze
1h 30min
Wolno gotowana wołowina w sosie whisky z ziemniakami (z osłoną noża miksującego)
2h 50 min
Czulent z warzywami korzeniowymi i wołowiną (z osłoną noża miksującego)
4h 30min
Wolno gotowana łopatka wieprzowa (z osłoną noża miksującego)
4h 20min
Steki z polędwicy wołowej (sous-vide) z sosem berneńskim (z osłoną noża miksującego)
2sa 20 dk
Steki wołowe (medium rare, sous-vide) z masłem ziołowo-czosnkowym (z osłoną noża miksującego)
1h 25min
Wołowina po burgundzku z kopytkami dyniowymi (z osłoną noża miksującego)
8h 20min
Wolno gotowana zupa gulaszowa z cielęciny (z osłoną noża miksującego)
6h 30min
Mocne rumienienie wołowiny (well done)
10min
Wolno gotowane żeberka w sosie barbecue (z osłoną noża miksującego)
4hod. 25min
Wolno gotowany kremowy gulasz z indyka z pieczarkami (z osłoną noża miksującego)
4h
Mocne rumienienie wołowiny (pokrojonej w paski)
15min