
Wersje kompatybilne
Wolno gotowana wołowina w sosie whisky z ziemniakami (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 700 g mięsa wołowego bez ścięgien i białych błonek, np. rostbefu, w jednym kawałku o grubości ok. 4 cm
- 40 g oliwy z oliwek
- ¾ łyżki kawy, mielonej
- ¾ łyżki papryki słodkiej, mielonej
- ¾ łyżki papryki wędzonej, mielonej
- 1 ½ łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego
- ¾ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ¾ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki rozmarynu, suszonego, mielonego
- 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 100 g marchewki pokrojonej w 1-2 cm plastry
- 700 g wody
- 100 g whisky
- 30 g octu balsamicznego
-
1 ½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego
lub 1 ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe, suszone
- 300 g ziemniaków pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 30 g mąki pszennej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 714 kcal / 487.4 kJ
- Białko
- 45.3 g
- Tłuszcz
- 35 g
- Węglowodany
- 35 g
- Błonnik
- 5.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 17.5 g
- Sód
- 729.5 mg
Alternatywne przepisy
Wolno gotowane żeberka w sosie barbecue (z osłoną noża miksującego)
4 godz. 25 min
Wolno gotowana łopatka wieprzowa (z osłoną noża miksującego)
4 godz. 20 min
Gulasz wołowy z papryką
1 godz. 25 min
Wolno gotowany gulasz wołowy z dynią i papryką (z osłoną noża miksującego)
5 godz. 45 min
Wieprzowina chimichurri z ryżem z warzywami
13 godz. 20 min
Polędwiczki wieprzowe z selerowym purée i sosem kaparowo-cytrynowym
45 min
Wolno gotowana wołowina z pieczarkami (z osłoną noża miksującego)
5 godz. 20 min
Wołowina po burgundzku; Ciasto cytrynowe z syropem cytrynowym
2 godz. 20 min
Piersi z kaczki w papilotach z sosem pomarańczowym
2 godz. 45 min
Wołowina na ostro z fetą cytrynową
30 min
Wolno gotowany gulasz cielęcy z warzywami (z osłoną noża miksującego)
2 godz. 45 min
Udka z kurczaka teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
2 godz.