Wersje kompatybilne
Wolno gotowany wywar wołowy na mięsie i kościach (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
700 - 900
g giczy wołowej, z kością (2 szt.)
lub 300 - 400 g wołowiny (patrz wskazówka) - 30 g oleju
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 100 g marchewki, pokrojonej w 1 cm plastry
- 50 g korzenia selera, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 - 2 liście laurowe, suszone
- 1200 - 1400 g wody (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 100 g
- Kalorie
- 103.1 kJ / 24.6 kcal
- Białko
- 1.6 g
- Węglowodany
- 0.6 g
- Tłuszcz
- 0.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Błonnik
- 0.2 g
- Sód
- 164.2 mg
Alternatywne przepisy
Twaróg
15 Std. 20 Min
Gulasz wołowy (z osłoną noża miksującego), „ryż” kalafiorowy; Bezglutenowe ciasto cytrynowe
1 Std. 45 Min
Wolno gotowany bulion cielęcy i ravioli z dynią (z osłoną noża miksującego)
8h 50min
Policzki wołowe duszone w winie, purée z batatów i brokuły
2h
Wolno gotowana zupa gulaszowa z cielęciny (z osłoną noża miksującego)
6 Std. 30 Min
Karkówka jagnięca (sous-vide) z sosem tahini i olejem miętowym (z osłoną noża miksującego)
13 Std.
Steki z polędwicy wołowej (sous-vide) z sosem berneńskim (z osłoną noża miksującego)
2h 20min
Bulion z resztek warzyw
50min
Wolno gotowana wołowina z pieczarkami (z osłoną noża miksującego)
5h 20min
Wolno gotowana wołowina w sosie whisky z ziemniakami (z osłoną noża miksującego)
2h 50min
Rosół z kaczki i pieczonych warzyw (z osłoną noża miksującego)
3 Std. 30 Min
Rosół (z osłoną noża miksującego)
4h