Spaghetti z cukinii z sosem bolognese (TM5)

Spaghetti z cukinii z sosem bolognese (TM5)

4.0 4 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • 1000 g cukinii Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 50 g wody
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    80 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 400 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych w ćwiartki
  • 100 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 100 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 0,5 cm kostkę
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 100 g przecieru pomidorowego, typu passata (patrz wskazówka)
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 4 gałązki liści bazylii, świeżych posiekanych, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 657.2 kcal / 2749.7 kJ
Białko 35.2 g
Tłuszcz 46.9 g
Węglowodany 27.4 g
Błonnik 6.9 g
Tłuszcz nasycony 15.2 g
Sód 1258.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...