Sałatka z buraków z pomarańczowym winegretem

Sałatka z buraków z pomarańczowym winegretem

4.2 104 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 50 min
8 porcji

Składniki

  • 55 g oliwy z oliwek
  • 85 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 85 g soku z czerwonej pomarańczy świeżo wyciśniętego
    85 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 25 g octu balsamicznego
  • 20 g miodu
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 600 g wody
  • 800 g czerwonych buraków obranych, pokrojonych w ćwiartki, następnie w 3 mm plastry (patrz wskazówka)
  • 1 czerwona pomarańcza ekologiczna, pokrojona w 3 mm półplastry
    1 pomarańcza, ekologiczna, pokrojona w 3 mm półplastry
  • 5 gałązek tymianku, świeżego tylko liście
  • 4 łyżki orzechów laskowych, blanszowanych (ok. 50 g)
  • 1 opakowanie botwiny, tylko liście (ok. 200 g), umyte i osuszone
    1 opakowanie mieszanki młodych sałat, (ok. 200 g), umytych i osuszonych
  • ½ - 1 opakowanie sera feta pokruszonego (100-200 g)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 229.6 kcal / 960.6 kJ
Białko 6.3 g
Tłuszcz 14.9 g
Węglowodany 20.2 g
Błonnik 5.3 g
Tłuszcz nasycony 4.1 g
Sód 455.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...