
Urządzenia i Akcesoria
Sałatka z buraków z pomarańczowym winegretem
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 50 min
8 porcji
Składniki
-
55 g oliwy z oliwek
-
85 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
85 g soku z czerwonej pomarańczy świeżo wyciśniętego
-
25 g octu balsamicznego
-
20 g miodu
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
600 g wody
-
800 g czerwonych buraków obranych, pokrojonych w ćwiartki, następnie w 3 mm plastry (patrz wskazówka)
-
1 czerwona pomarańcza ekologiczna, pokrojona w 3 mm półplastry
-
5 gałązek tymianku, świeżego tylko liście
-
4 łyżki orzechów laskowych, blanszowanych (ok. 50 g)
-
1 opakowanie botwiny, tylko liście (ok. 200 g), umyte i osuszone
-
½ - 1 opakowanie sera feta pokruszonego (100-200 g)
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
229.6 kcal /
960.6 kJ
Białko
6.3 g
Tłuszcz
14.9 g
Węglowodany
20.2 g
Błonnik
5.3 g
Tłuszcz nasycony
4.1 g
Sód
455.5 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

RÓŻOWE PRZEPISY III
10 Przepisów
Polska
Polska