Sałatka z buraków z pomarańczowym winegretem
TM6 TM5

Sałatka z buraków z pomarańczowym winegretem

4.2 (96 ocen)

Składniki

  • 55 g oliwy z oliwek
  • 85 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 85 g soku z czerwonej pomarańczy, świeżo wyciśniętego
    lub 85 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 25 g octu balsamicznego
  • 20 g miodu
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 600 g wody
  • 800 g czerwonych buraków, obranych, pokrojonych w ćwiartki, następnie w 3 mm plastry (patrz wskazówka)
  • 1 czerwona pomarańcza, ekologiczna, pokrojona w 3 mm półplastry
    lub 1 pomarańcza, ekologiczna, pokrojona w 3 mm półplastry
  • 5 gałązek tymianku, świeżego, tylko liście
  • 4 łyżki orzechów laskowych, blanszowanych (ok. 50 g)
  • 1 opakowanie botwiny, tylko liście (ok. 200 g), umyte i osuszone
    lub 1 opakowanie mieszanki młodych sałat (ok. 200 g), umytych i osuszonych
  • ½ - 1 opakowanie sera feta, pokruszonego (100-200 g)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
960.6 kJ / 229.6 kcal
Białko
6.3 g
Węglowodany
20.2 g
Tłuszcz
14.9 g
Tłuszcz nasycony
4.1 g
Błonnik
5.3 g
Sód
455.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy