
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 55 g oliwy z oliwek
- 85 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
-
85
g soku z czerwonej pomarańczy świeżo wyciśniętego
lub 85 g soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego - 25 g octu balsamicznego
- 20 g miodu
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 600 g wody
- 800 g czerwonych buraków obranych, pokrojonych w ćwiartki, następnie w 3 mm plastry (patrz wskazówka)
-
1
czerwona pomarańcza ekologiczna, pokrojona w 3 mm półplastry
lub 1 pomarańcza ekologiczna, pokrojona w 3 mm półplastry - 5 gałązek tymianku, świeżego tylko liście
- 4 łyżki orzechów laskowych, blanszowanych (ok. 50 g)
-
1
opakowanie botwiny, tylko liście (ok. 200 g), umyte i osuszone
lub 1 opakowanie mieszanki młodych sałat (ok. 200 g), umytych i osuszonych - ½ - 1 opakowanie sera feta pokruszonego (100-200 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 229.6 kcal / 960.6 kJ
- Białko
- 6.3 g
- Tłuszcz
- 14.9 g
- Węglowodany
- 20.2 g
- Błonnik
- 5.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.1 g
- Sód
- 455.5 mg