Sałatka z buraków z pomarańczowym winegretem

Sałatka z buraków z pomarańczowym winegretem

4.2 98 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 50 min
8 porcji

Składniki

  • oliwy z oliwek
    55 g
  • cebuli szalotki przekrojonej na pół
    85 g
  • ząbek czosnku
    1
  • soku z czerwonej pomarańczy świeżo wyciśniętego
    85 g
    85 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • octu balsamicznego
    25 g
  • miodu
    20 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • wody
    600 g
  • czerwonych buraków obranych, pokrojonych w ćwiartki, następnie w 3 mm plastry (patrz wskazówka)
    800 g
  • czerwona pomarańcza ekologiczna, pokrojona w 3 mm półplastry
    1
    1 pomarańcza, ekologiczna, pokrojona w 3 mm półplastry
  • tymianku, świeżego tylko liście
    5 gałązek
  • orzechów laskowych, blanszowanych (ok. 50 g)
    4 łyżki
  • botwiny, tylko liście (ok. 200 g), umyte i osuszone
    1 opakowanie
    1 opakowanie mieszanki młodych sałat, (ok. 200 g), umytych i osuszonych
  • sera feta pokruszonego (100-200 g)
    ½ - 1 opakowanie

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 229.6 kcal / 960.6 kJ
Białko 6.3 g
Tłuszcz 14.9 g
Węglowodany 20.2 g
Błonnik 5.3 g
Tłuszcz nasycony 4.1 g
Sód 455.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...