Łosoś z ryżem, brokułami i sosem koperkowym; Budyń czekoladowy

Łosoś z ryżem, brokułami i sosem koperkowym; Budyń czekoladowy

4.1 34 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

Ryż, brokuły i łosoś
  • 1200 g wody
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia wkładu Varomy
  • 250 g ryżu basmati
  • 400 g różyczek brokułu
  • 4 filety z łososia, świeże, bez skóry (125 g każdy)
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Budyń czekoladowy
  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
  • 500 g mleka
  • 40 g cukru
  • 20 g skrobi kukurydzianej
    20 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
Sos koperkowy
  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g masła
  • 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 35 g koncentratu pomidorowego
  • 2 gałązki koperku, świeżego tylko liście, posiekanego
    1 łyżeczka koperku, suszonego
  • 1 - 2 szczypty suszonych płatków chili (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
    1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 1144 kcal / 4790 kJ
Białko 43 g
Tłuszcz 72 g
Węglowodany 80 g
Błonnik 4.9 g
Tłuszcz nasycony 32 g
Sód 2289 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...