Wersje kompatybilne
Udka z kurczaka teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 - 15 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
-
70
g sake (wina ryżowego)
lub 70 g wody - 60 g sosu sojowego
- 40 g miodu
- 30 g octu ryżowego
- 15 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- ¼ łyżeczki mieszanki przypraw z chili
- 4 udka z kurczaka, ze skórą, z kością (ok. 180 g każde)
- 1300 - 1500 g wody
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 ½
łyżeczki skrobi ziemniaczanej
lub 1 ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej - 1 łyżka ziaren sezamu, prażonych
- 1 - 2 cebule dymki, posiekane
- 1 papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona w plastry
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2214.8 kJ / 529.4 kcal
- Białko
- 34 g
- Węglowodany
- 17.5 g
- Tłuszcz
- 33.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.9 g
- Błonnik
- 0.8 g
- Sód
- 1002.4 mg
Alternatywne przepisy
Wołowina teriyaki z ryżem
1h 50 min.
Karaibskie curry z kurczakiem i słodkim ryżem
2u. 20min
Wołowina po burgundzku; Ciasto cytrynowe z syropem cytrynowym
2u. 20min
Steki wołowe (medium rare, sous-vide) z masłem ziołowo-czosnkowym (z osłoną noża miksującego)
1 Std. 25 Min
Tacos z szarpanym mięsem z kaczki
3 Std. 40 Min
Wieprzowina stir-fry z warzywami
1h 20min
Wolno gotowane koreańskie żeberka i fajitas (z osłoną noża miksującego)
4h 10min
Skrzydełka w przyprawie pięciu smaków
45min
Jamajski kurczak jerk
1h 50 min.
Wolno gotowana wołowina w sosie whisky z ziemniakami (z osłoną noża miksującego)
2 godz. 50 min
Fajitas z szarpaną wołowiną (z osłoną noża miksującego)
3 Std.
Żeberka teriyaki ze słodko-kwaśnymi warzywami
2h