Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g pora, pokrojonego w 1-2 cm plastry
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 600 g tuszki z królika, bez skóry, pokrojonej na 6-8 cm kawałki
- 120 - 150 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2
łyżeczki rozmarynu, świeżego, tylko liście
lub 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego -
2
łyżeczkę tymianku, świeżego
lub 1 łyżeczki tymianku, suszonego - 2 liście laurowe, suszone
- 500 g batatów, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 1 łyżeczka soli
- 150 g zielonego groszku, mrożonego
- 200 - 250 g boczniaków, świeżych, pokrojonych na kawałki
- 150 g marchewki, pokrojonej w 1,5 cm kostkę
-
150
g rzepy, pokrojonej w 1,5 cm kostkę
lub 150 g kalarepy, pokrojonej w 1,5 cm kostkę - 50 g selera naciowego, pokrojonego w 1 cm plastry
- 150 g kapusty włoskiej, pokrojonej na 5-6 cm kawałki
- 15 g mąki pszennej
- 240 - 250 g białej fasoli, z puszki (1 puszka), odsączonej z zalewy
- ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2999.9 kJ / 717 kcal
- Białko
- 50.8 g
- Węglowodany
- 90 g
- Tłuszcz
- 18.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 21.3 g
- Sód
- 1555.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Królik w sosie 'Marengo'
1 Std. 10 Min
Wolno gotowany wywar wołowy na mięsie i kościach (z osłoną noża miksującego)
3h 50min
Gulasz cielęcy z ziemniakami i jabłkiem
1h 25min
Policzki wołowe z purée z selera i warzywami w kremowym sosie
7 Std. 30 Min
Gołąbki z mięsem i ziemniakami z sosem pieczarkowym
1 Std. 10 Min
Cytrynowe skrzydełka z ryżem z warzywami (z osłoną noża miksującego)
40 Min
Dorsz w śródziemnomorskim sosie z ziemniakami (z osłoną noża miksującego 2.0)
50 Min
Kremowy gulasz cielęcy z ziemniakami; Serniczki na parze z gotowanymi jabłkami
1 Std. 20 Min
Ryba z fasolką szparagową, salsą verde i szafranowym pilawem; Mus cytrynowo-bazyliowy
55min
Karkówka jagnięca (sous-vide) z sosem tahini i olejem miętowym (z osłoną noża miksującego)
13 Std.
Wolno gotowany gulasz wołowy z dynią i papryką (z osłoną noża miksującego)
5h 45 min
Wieprzowina w białym sosie z purée warzywnym i brokułami
55min