![Grecka zupa fasolowa (Fasolatha); Placki z cukinii i marchewki z dipem z sera feta Grecka zupa fasolowa (Fasolatha); Placki z cukinii i marchewki z dipem z sera feta](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/c79a7b4819889cf753be205495b93607/Derivates/8adabc02139c768e5a3d605d07149cf836dbbc49.jpg)
Wersje kompatybilne
Grecka zupa fasolowa (Fasolatha); Placki z cukinii i marchewki z dipem z sera feta
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 g cukinii, pokrojonej na kawałki
- 2 łyżeczki soli
- 200 g cebuli, przekrojonej na pół
- 300 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 30 g selera naciowego, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 1 ½ - 2 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 800 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 5 - 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 10 g koperku, świeżego, tylko liście
- 100 g sera feta, pokrojonego na kawałki
- 200 g jogurtu greckiego
- 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 15 g szczypiorku, świeżego, posiekanego
- 3 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 1 puszka krojonych pomidorów, z puszki
- 2 puszki białej fasoli, z puszki, opłukanej i odsączonej
- ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- olej, do smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3165.4 kJ / 756.6 kcal
- Białko
- 38.2 g
- Węglowodany
- 107.9 g
- Tłuszcz
- 20.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.9 g
- Błonnik
- 18.5 g
- Sód
- 1562 mg
Alternatywne przepisy
Krupnik z kurkami; Zapiekanka makaronowa z szynką
1 godz.
Zupa fasolkowa; Kurczak z brokułami i ryżem
1 godz.
Gnocchi z sosem warzywnym; Serniczki z musem porzeczkowym
45 min
Zupa pieczarkowo-paprykowa; Schab w sosie węgierskim (z osłoną noża miksującego), kasza pęczak i surówka po węgiersku z kiszonej kapusty
2 godz.
Ryba z sosem chimichurri, fasolką i ziemniakami; Warstwowy deser z chia
1 godz.
Gołąbki z kurczakiem i sosem warzywnym; Zapiekanka z twarogiem i wiśniami
1 godz. 25 min
Zupa z cukinią i koperkiem; Gulasz z indyka z maślankowymi knedlami
1 godz. 40 min
Śniadaniowe gniazdka z cukinii (TM6)
35 Min
Makaron cannelloni ze szpinakiem
1 godz. 20 min
Leczo z pieczarkami (w słoikach na zimę)
1 godz. 30 min
Naleśniki z warzywami i serem
1 godz. 15 min
Chłodnik z tartymi warzywami (TM6)
1 godz. 15 min