Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 150 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 1 łyżeczka soli
- 100 g wody
Nadzienie
- 500 g wody
-
200 - 250
g liści szpinaku baby, świeżych
lub 200 - 250 g boćwiny, świeżej - 10 przepiórczych jajek, dokładnie umytych
- 150 g sera ricotta, odsączonego, podzielonego na kawałki
- ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 jajko
- oliwa z oliwek, do posmarowania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1254.5 kJ / 299.8 kcal
- Białko
- 10.2 g
- Węglowodany
- 24.5 g
- Tłuszcz
- 18 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.8 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 512.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kulebiak z rybą i warzywami
2h
Quiche ze szpinakiem i papryką
1h
Orkiszowa galette ze szpinakiem i serem feta
1 Std. 50 Min
Pełnoziarnista tarta z łososiem, szpinakiem i pomidorkami
1 godz. 45 min
Jajka faszerowane buraczkami
30 min
Wieniec z halloumi i rozmarynem
1 Std. 50 Min
Quiche ze szparagami
1h 35 min.
Pierś z indyka faszerowana serem ricotta, szpinakiem i orzechami
2h
Wytrawna babka z zielonym farszem i jajkami
2h 30min
Pastizzi z groszkiem
1 godz. 30 min
Paszteciki śródziemnomorskie
50 min
Łosoś à la Wellington
1 godz. 20 min