Urządzenia i Akcesoria
Zielone szpecle z sosem serowym i pomidorkami
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje
Składniki
Zielone szpecle
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
15 g oliwy z oliwek
-
125 g liści szpinaku baby, świeżych
-
100 g wody plus dodatkowa ilość do gotowania
-
275 g mąki pszennej
-
2 jajka
-
50 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
-
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do gotowania
Sos
-
60 g orzechów włoskich, łuskanych
-
50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
-
250 g mleka
-
100 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
-
10 g mąki pszennej
-
80 g sera gorgonzola (patrz wariant), pokrojonego na kawałki
-
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ łyżeczki soli
-
200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
-
liście szpinaku baby, świeże do podania (ok. 70 g)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1509.3 mg
Białko
25 g
Kalorie
2780 kJ /
664 kcal
Tłuszcz
33.8 g
Błonnik
5 g
Tłuszcz nasycony
12.5 g
Węglowodany
66.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
DANIA W SŁOICZKACH
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Bakłażanowe roladki z szynką parmeńską
50 min
Sałatka makaronowa z sosem ze świeżych pomidorów
55 min
Chrupiący placek z rzodkiewkami i jajkiem (flammkuchen)
1 godz. 15 min
Makaronowa sałatka z ciecierzycą i młodą marchewką
50 min
Sałatka La vignarola z parmezanowymi supełkami
3 godz. 45 min
Cytrynowy pęczak z fasolką szparagową, szpinakiem i suszonymi pomidorami
1 godz. 5 min
Sałatka z kaszą jęczmienną i dressingiem jogurtowym
40 min
Sałatka pomidorowa z grillowanymi grzankami (Panzanella)
40 min
Kalafiorowe sakiewki i surówka z czerwonej kapusty
45 min
Pastizzi z groszkiem
1 godz. 30 min
Orzechowe ravioli z szampańskim sosem
1 godz. 30 min
Bazyliowe knedle z ratatouille
40 min