Zielone szpecle z sosem serowym i pomidorkami

Zielone szpecle z sosem serowym i pomidorkami

4.7 82 oceny
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje

Składniki

Zielone szpecle
  • ząbki czosnku
    1 - 2
  • oliwy z oliwek
    15 g
  • liści szpinaku baby, świeżych
    125 g
  • wody plus dodatkowa ilość do gotowania
    100 g
  • mąki pszennej
    275 g
  • jajka
    2
  • serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
    50 g
  • gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
    ¼ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • soli plus dodatkowa ilość do gotowania
    1 ½ łyżeczki
Sos
  • orzechów włoskich, łuskanych
    60 g
  • suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
    50 g
  • mleka
    250 g
  • serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
    100 g
  • mąki pszennej
    10 g
  • sera gorgonzola (patrz wariant), pokrojonego na kawałki
    80 g
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    ¼ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ - ½ łyżeczki
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
    200 g
  • liście szpinaku baby, świeże do podania (ok. 70 g)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 664 kcal / 2780 kJ
Białko 25 g
Tłuszcz 33.8 g
Węglowodany 66.3 g
Błonnik 5 g
Tłuszcz nasycony 12.5 g
Sód 1509.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...