Zielone szpecle z sosem serowym i pomidorkami
TM6 TM5

Zielone szpecle z sosem serowym i pomidorkami

4.7 (16 ocen)

Składniki

Zielone szpecle

  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 125 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 100 g wody, plus dodatkowa ilość do gotowania
  • 275 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 50 g serka kremowego, śmietankowego, podzielonego na kawałki
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do gotowania

Sos

  • 60 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 50 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych
  • 250 g mleka
  • 100 g serka kremowego, śmietankowego, podzielonego na kawałki
  • 10 g mąki pszennej
  • 80 g sera gorgonzola (patrz wariant), pokrojonego na kawałki
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • liście szpinaku baby, świeże, do podania (ok. 70 g)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2780 kJ / 664 kcal
Białko
25 g
Węglowodany
66.3 g
Tłuszcz
33.8 g
Tłuszcz nasycony
12.5 g
Błonnik
5 g
Sód
1509.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy