Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
Ciasto na gnocchi
- 500 g wody
- 500 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Duszona bułka tarta z anchois
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 - 2 szczypty chili, mielonego
- 30 g oliwy z oliwek
- 100 g bułki tartej
- 10 - 12 filetów z anchois, w oleju, odsączonych, pokrojonych na kawałki
Sos pomidorowy i formowanie gnocchi
- 100 - 120 g sera mozzarella, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 100 g pora, tylko białej części, pokrojonej w 1 cm plastry
- 30 g oliwy z oliwek
- mąka pszenna, do oprószenia deski
- 500 g krojonych pomidorów, z puszki
- 10 g bazylii, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 1 - 2 szczypty cukru
- 2 łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do gotowania gnocchi
- woda, do zwilżenia dłoni i gotowania gnocchi
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3341 kJ / 798 kcal
- Białko
- 31 g
- Węglowodany
- 108.8 g
- Tłuszcz
- 27.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.5 g
- Błonnik
- 7.5 g
- Sód
- 2445 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Meksykańska tostada z wołowiną
1h
Pomidorowe arancini z ciągnącą się mozzarellą
1h
Pieczone falafele i sos jogurtowy z koperkiem
14sa 20 dk
Makaron z wegetariańskim sosem bolońskim; Lody malinowo-bazyliowe
50min
Serowe paluchy i pesto z naci marchewki
1h 50 min
Spaghetti z sosem bolognese z orzechów
35 Min
Parmigiana (zapiekanka) z cukinii i ziemniaków (TM6)
1h 15 min
Gnocchi w sosie pomidorowym
30min
Gulasz cielęcy z czerwoną papryką i ziemniakami
1h 45min
Zapiekanka ziemniaczana (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy
1h 35 min
Wegetariańskie kotleciki z kaszą gryczaną
1h 10min
Podpłomyk z szynką (Flammkuchen)
1h 15 min