
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 2 gałązki bazylii, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 30 g oliwy z oliwek
- 100 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
- 400 g dyni piżmowej pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 100 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 800 g wody
-
1 ½
łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 1 ½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszonej - 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki soli
- 250 g świeżego makaronu, typu ravioli o czasie gotowania 3-4 min, z dowolnym farszem
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 370.5 kcal / 1550.8 kJ
- Białko
- 12.8 g
- Tłuszcz
- 19.5 g
- Węglowodany
- 36.3 g
- Błonnik
- 3.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.5 g
- Sód
- 880 mg