
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kluski jaglano-serowe
- woda osolona, do gotowania klusek
- 500 g twarogu, półtłustego podzielonego na kawałki
- 1 jajko
- 120 g mąki jaglanej (patrz wskazówka), plus 1-2 łyżki (opcjonalnie) i dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 90 g skrobi ziemniaczanej
- 20 g cukru
- 20 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 1 szczypta soli
Sos truskawkowy
-
200
g truskawek, świeżych
lub 200 g truskawek, mrożonych uprzednio rozmrożonych - 90 g banana, dojrzałego (1 szt.), pokrojonego na kawałki
- śmietana, 12% tłuszczu ilość do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 371 kcal / 1553.3 kJ
- Białko
- 26.3 g
- Tłuszcz
- 8.7 g
- Węglowodany
- 47.8 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.6 g
- Sód
- 272.8 mg