Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Gnocchi
- 700 g wody, plus dodatkowa ilość do ugotowania gnocchi
- 1 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do ugotowania gnocchi
- 600 g topinamburu, obranego, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 400 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 jajko
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżka oliwy z oliwek, do ugotowania gnocchi
Sos grzybowy
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- 40 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 30 g masła
- 250 g grzybów, świeżych np. podgrzybków
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 170 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3116.2 kJ / 744.8 kcal
- Białko
- 18.1 g
- Węglowodany
- 108.1 g
- Tłuszcz
- 27.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.8 g
- Błonnik
- 6.3 g
- Sód
- 1362.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym
1h
Sos pieczarkowy
40 min
Moskole z podhalańskim sosem grzybowym
2 godz. 40 min
Klopsiki z sosem grzybowym na białym winie
1sa 35 dk
Łazanki
1h
Fettucine z grzybami
40 min
Gołąbki z kaszą i grzybami; Sos grzybowy
1h 45min
Kremowy sos grzybowy na winie
30 min
Tagliatelle z sosem kurkowym
35 min
Tagliatelle z duszonymi grzybami
1h
Grzyby z czosnkiem
20min
Zupa krem z borowików
1h 30min