Gnocchi z topinamburu z sosem grzybowym
TM5 TM6

Gnocchi z topinamburu z sosem grzybowym

4.0 (7 ocen)

Składniki

Gnocchi

  • 700 g wody, plus dodatkowa ilość do ugotowania gnocchi
  • 2 łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do ugotowania gnocchi
  • 600 g topinamburu, obranego, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 400 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do wyrobienia gnocchi i oprószenia blatu
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, do ugotowania gnocchi

Sos grzybowy

  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g szalotki, przekrojonej na pół
  • 30 g masła
  • 250 g grzybów, świeżych np. podgrzybków
  • ¾ - 1 łyżeczka soli
  • ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 170 g śmietany, 30% tłuszczu

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2775 kJ / 663 kcal
Białko
15.7 g
Węglowodany
96.3 g
Tłuszcz
26.2 g
Błonnik
5.4 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie