Szparagi z ziemniakami i sosem holenderskim

Szparagi z ziemniakami i sosem holenderskim

4.4 69 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

Szparagi i ziemniaki
  • wody
    600 g
  • masła (opcjonalnie, patrz wskazówka)
    5 g
  • soli
    1 łyżeczka
  • cukru
    1 szczypta
  • ziemniaków małych lub pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
    700 - 750 g
  • białych szparagów o grubości ok. 1 cm, obranych, bez zdrewniałych końcówek
    1000 - 1500 g
    1000 - 1500 g zielonych szparagów, bez zdrewniałych końcówek
Sos holenderski
  • masła pokrojonego na kawałki
    175 - 350 g
  • żółtek
    4 - 8
  • wody
    20 - 40 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    10 - 20 g
  • soli
    ½ - ¾ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 - 2 szczypty

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 698 kcal / 2919 kJ
Białko 11.3 g
Tłuszcz 58.5 g
Węglowodany 29.5 g
Błonnik 6.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...