Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g koperku, świeżego
- 1 pęczek botwiny, z dużymi buraczkami (patrz wskazówka)
- 20 g masła, pokrojonego na kawałki
- 500 g wody
- 1 ogórek, ze skórką
- 10 rzodkiewek
-
500
g kefiru
lub 500 g maślanki - 200 - 250 g jogurtu naturalnego (patrz wskazówka)
- 1 - 1 ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki cukru (opcjonalnie)
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 734.4 kJ / 175.5 kcal
- Białko
- 10.3 g
- Węglowodany
- 9.6 g
- Tłuszcz
- 11.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.6 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 549.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chłodnik
10min
Chłodnik ogórkowy z ziemniakami i jajkiem
1h 30min
Chłodnik pomidorowy z arbuzem i papryką
30 min
Chłodnik z rzodkiewką i kalarepą
10min
Chłodnik z tartymi warzywami (TM5)
1h 15 min
Sałatka z truskawkami, burratą i bazyliowym pesto (TM6)
20min
Sałatka zielonej bogini (green goddess, TM5)
20min
Chłodnik z tartymi warzywami (TM6)
1h 15 min
Chłodnik litewski
2j 15 menit
Chłodnik ogórkowy z jogurtem naturalnym i awokado
40 min
Chłodnik ogórkowy
15min
Tatar ze śledzia
10min