Szafranowe risotto z pianką cukiniową i pudrem z boczku

Szafranowe risotto z pianką cukiniową i pudrem z boczku

3.9 10 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 5 godz. 15 min
6 porcji

Składniki

Pianka cukiniowa
  • żelatyny w proszku
    10 g
    3 listki żelatyny
  • wody
    575 g
  • cukinii pokrojonej na kawałki
    250 g
  • gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
  • boczku parzonego, w plastrach
    200 g
  • sera mascarpone podzielonego na kawałki
    150 g
  • skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
    ½ łyżki
  • tymianku, suszonego
    ½ łyżki
  • soli
    ¼ łyżeczki
Szafranowe risotto
  • sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    50 g
  • cebuli szalotki przekrojonej na pół
    60 g
  • ząbki czosnku
    2
  • masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia pierścienia do potraw
    60 g
  • ryżu do risotto np. Carnaroli lub Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
    320 g
  • białego wina
    60 g
  • wody
    820 g
  • koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • nitek szafranu (patrz wskazówka)
    2 - 3 szczypty
  • soli
    ½ - 1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 528 kcal / 2210.7 kJ
Białko 15.8 g
Tłuszcz 31 g
Węglowodany 45.8 g
Błonnik 1.8 g
Tłuszcz nasycony 16 g
Sód 1163.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...