Wersje kompatybilne
Szafranowe risotto z pianką cukiniową i pudrem z boczku
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pianka cukiniowa
-
10
g żelatyny w proszku
lub 3 listki żelatyny - 575 g wody
- 250 g cukinii, pokrojonej na kawałki
- gorąca woda, do rozpuszczenia żelatyny
- 200 g boczku parzonego, w plastrach
- 150 g sera mascarpone, podzielonego na kawałki
- ½ łyżki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- ½ łyżki tymianku, suszonego
- ¼ łyżeczki soli
Szafranowe risotto
- 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 60 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 60 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia pierścienia do potraw
- 320 g ryżu do risotto, np. Carnaroli lub Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
- 60 g białego wina
- 820 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 2 - 3 szczypty nitek szafranu (patrz wskazówka)
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2210.7 kJ / 528 kcal
- Białko
- 15.8 g
- Węglowodany
- 45.8 g
- Tłuszcz
- 31 g
- Tłuszcz nasycony
- 16 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 1163.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gazpacho - hiszpański chłodnik
1h 15 min
Purée z topinamburu (wegańskie)
50 Min
Risotto z łososiem i bulwą kopru włoskiego
35 min
Risotto z parmezanem
30 Min
Tost z jogurtem tahini i grzybami miso
45 min
Szafranowe risotto ze szparagami
35 min
Risotto z grzybami
1h 5 min
Paella z owocami morza
50 Min
Sos waniliowy
10 min
Risotto z gruszkami i serem gorgonzola
50 Min
Pesto z bazylii
10 min
Sos holenderski
15 min