Szafranowe risotto z pianką cukiniową i pudrem z boczku
TM6 TM5

Szafranowe risotto z pianką cukiniową i pudrem z boczku

4.1 (9 ocen)

Składniki

Pianka cukiniowa

  • 10 g żelatyny w proszku
    lub 3 listki żelatyny (patrz wskazówka)
  • 575 g wody
  • 250 g cukinii, pokrojonej na kawałki
  • gorąca woda, do rozpuszczenia żelatyny
  • 200 g boczku parzonego, w plastrach
  • 150 g sera mascarpone, podzielonego na kawałki
  • ½ łyżki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
  • ½ łyżki tymianku, suszonego
  • ¼ łyżeczki soli

Szafranowe risotto

  • 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 60 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia pierścienia do potraw
  • 320 g ryżu do risotto, np. Carnaroli lub Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
  • 60 g białego wina
  • 820 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 2 - 3 szczypty nitek szafranu (patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ - 1 łyżeczka soli

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2210.7 kJ / 528 kcal
Białko
15.8 g
Węglowodany
45.8 g
Tłuszcz
31 g
Tłuszcz nasycony
16 g
Błonnik
1.8 g
Sód
1163.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy