![Letnie rollsy z sosem z orzeszków ziemnych Letnie rollsy z sosem z orzeszków ziemnych](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/4DD5B799-18EB-4DCE-AD7A-246A8BBE6000/Derivates/E7482730-B2F2-4D37-9A10-5A906A5DD253.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g czerwonej kapusty, pokrojonej w 2 mm paski
- 250 g ryżu do sushi
- 1040 - 1050 g wody, plus dodatkowa ilość do namoczenia papieru ryżowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 300 g krewetek, surowych, dużych, obranych (ok. 16 szt.)
- 40 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 3 ząbki czosnku
- 120 g masła orzechowego
- 70 g sosu sojowego
- 15 g sosu sriracha
- 30 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 4 płaty papieru ryżowego, okrągłe
- 8 gałązek kolendry, świeżej, tylko liście
- 1 marchewka, pocięta w długie, cienkie wstążki
- awokado, ilość do nadziania rollsów, pokrojone w 2 mm plastry (ok. 0,5 szt.)
- 4 łyżeczki imbiru marynowanego, odsączonego z zalewy
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 780 kJ / 187 kcal
- Białko
- 7.3 g
- Węglowodany
- 15.4 g
- Tłuszcz
- 10.1 g
- Błonnik
- 0 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pad Thai z krewetkami
45 Min
Łosoś teriyaki z soczewicą, szpinakiem i awokado
45 Min
Ostro-kwaśna zupa krewetkowa
35min
Tajska zupa z krewetkami (Tom Kha Goong)
40 Min
Majonez japoński (kewpie)
15min
Pad thai
45 Min
Zupa miso z warzywami
30 Min
Onigirazu (japońskie kanapki ryżowe) z szarpanym łososiem teriyaki
1h 10 min
Warzywa w tempurze
1 Std.
Japońska zupa ramen
1sa 50 dk
Ryż do sushi
1 Std.
Sushi z krewetkami w tempurze
2h 40 min