Letnie rollsy z sosem z orzeszków ziemnych
TM5 TM6

Letnie rollsy z sosem z orzeszków ziemnych

Składniki

  • 50 g czerwonej kapusty, pokrojonej w 2 mm paski
  • 250 g ryżu do sushi
  • 1040 - 1050 g wody, plus dodatkowa ilość do namoczenia papieru ryżowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 300 g krewetek, surowych, dużych, obranych (ok. 16 szt.)
  • 40 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 3 ząbki czosnku
  • 120 g masła orzechowego
  • 70 g sosu sojowego
  • 15 g sosu sriracha
  • 30 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 4 płaty papieru ryżowego, okrągłe
  • 8 gałązek kolendry, świeżej, tylko liście
  • 1 marchewka, pocięta w długie, cienkie wstążki
  • awokado, ilość do nadziania rollsów, pokrojone w 2 mm plastry (ok. 0,5 szt.)
  • 4 łyżeczki imbiru marynowanego, odsączonego z zalewy

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
780 kJ / 187 kcal
Białko
7.3 g
Węglowodany
15.4 g
Tłuszcz
10.1 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo®  i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów  – bez żadnych haczyków! 

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie