
Wersje kompatybilne
Wegańskie burgery z pieczarek i resztek ugotowanego ryżu
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 170 g orzechów włoskich, łuskanych
-
220 - 250
g białych pieczarek, świeżych przekrojonych na pół
lub 220 - 250 g pieczarek portobello, świeżych lub brązowych pieczarek, świeżych, przekrojonych na pół - 40 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia i smażenia
- 350 - 380 g ryżu, ugotowanego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 85 g płatków owsianych
-
1
łyżka czerwonych buraków, gotowanych tartych (patrz wskazówka)
(opcjonalnie)
lub 2 - 3 łyżki soku z czerwonych buraków (opcjonalnie) - 30 g majonezu, wegańskiego plus dodatkowa ilość do podania
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
- 2 łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 8 bułek do burgerów
- musztarda do podania
- sałata lodowa do podania
- pomidor pokrojony w plastry, do podania
- czerwona cebula pokrojona w plastry, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 435 kcal / 1820 kJ
- Białko
- 12 g
- Tłuszcz
- 25 g
- Węglowodany
- 43 g
- Błonnik
- 5 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Sód
- 1014 mg