Wegańskie burgery z pieczarek i resztek ugotowanego ryżu

4.5 62 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
8 porcji

Składniki

  • orzechów włoskich, łuskanych
    170 g
  • białych pieczarek, świeżych przekrojonych na pół
    220 - 250 g
    220 - 250 g pieczarek portobello, świeżych, lub brązowych pieczarek, świeżych, przekrojonych na pół
  • oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia i smażenia
    40 g
  • ryżu, ugotowanego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
    350 - 380 g
  • płatków owsianych
    85 g
  • czerwonych buraków, gotowanych (opcjonalnie) tartych (patrz wskazówka)
    1 łyżka
    2 - 3 łyżki soku z czerwonych buraków
  • majonezu, wegańskiego plus dodatkowa ilość do podania
    30 g
  • sosu sojowego
    1 łyżka
  • czosnku, granulowanego
    1 łyżeczka
  • soli
    2 łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • bułek do burgerów
    8
  • musztarda do podania
  • sałata lodowa do podania
  • pomidor pokrojony w plastry, do podania
  • czerwona cebula pokrojona w plastry, do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 435 kcal / 1820 kJ
Białko 12 g
Tłuszcz 25 g
Węglowodany 43 g
Błonnik 5 g
Tłuszcz nasycony 3 g
Sód 1014 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...