Kremowe purée z cheddarem i krewetki z chili
TM6 TM5

Kremowe purée z cheddarem i krewetki z chili

4.1 (16 ocen)

Składniki

Kremowe purée z cheddarem i suszonymi pomidorami

  • 40 g sera cheddar, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 80 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych
  • 800 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych w 5 mm plastry (patrz wskazówka)
  • ¾ łyżeczki soli
  • 360 g mleka

Krewetki z chili

  • 2 ząbki czosnku
  • ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 400 - 450 g krewetek, surowych, obranych (patrz wskazówka)
  • 1 szczypta soli
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście, posiekana, do dekoracji
  • suszone płatki chili, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1766.4 kJ / 422.2 kcal
Białko
26.7 g
Węglowodany
52.6 g
Tłuszcz
13 g
Tłuszcz nasycony
4.8 g
Błonnik
7 g
Sód
1241.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 97 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie