Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
80
g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 80 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki - 600 g różyczek kalafiora
- 180 g cebuli, przekrojonej na pół
- 30 g oliwy z oliwek
- 300 - 350 g pieczarek, całych lub przekrojonych na pół
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 150 g selera naciowego, bez łyka, pokrojonego na 2 cm kawałki
- ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
800
g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych na kawałki
lub 800 g krojonych pomidorów, z puszki - 30 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki oregano, suszonego
- 1 łyżeczka bazylii, suszonej
- 1 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 30 - 50 g koncentratu pomidorowego
- woda, do gotowania makaronu
- 1 opakowanie makaronu jajecznego, suchego, typu pappardelle (500 g)
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, posiekane, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2380.2 kJ / 568.5 kcal
- Białko
- 23.3 g
- Węglowodany
- 84.8 g
- Tłuszcz
- 17.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.2 g
- Błonnik
- 9.7 g
- Sód
- 818.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Stroganow z pieczarek
35 min
Faszerowana cukinia z pomidorowym ryżem
1h 10 min
Wegetariański sos boloński z soczewicą
45 min
Klopsiki z tofu z sosem słodko-kwaśnym i ananasowym ryżem
55 min
Pulpety z soczewicy z makaronem w sosie pomidorowym
1h
Knedle szpinakowe z pomidorowym ragout
1h
Bazyliowe knedle z ratatouille
40 min
Pieczarki w wegańskim sosie masala
25 min
Makaron z bakłażanem "po bolońsku"
35 min
Potrawka warzywna z ryżem
30 min
Zapiekanka warzywna z serem feta
1h 20 min
Makaron z dynią, pieczarkami i szpinakiem
45 min