Bolognese z kalafiorem
TM6 TM5

Bolognese z kalafiorem

4.4 (1.2K ocen)

Składniki

  • 80 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 80 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 600 g różyczek kalafiora
  • 180 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 300 - 350 g pieczarek, całych lub przekrojonych na pół
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 150 g selera naciowego, bez łyka, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 800 g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych na kawałki
    lub 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 30 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • 1 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 30 - 50 g koncentratu pomidorowego
  • woda, do gotowania makaronu
  • 1 opakowanie makaronu jajecznego, suchego, typu pappardelle (500 g)
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście, posiekane, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2380.2 kJ / 568.5 kcal
Białko
23.3 g
Węglowodany
84.8 g
Tłuszcz
17.2 g
Tłuszcz nasycony
7.2 g
Błonnik
9.7 g
Sód
818.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy