Bolognese z kalafiorem

Bolognese z kalafiorem

4.4 1.2K ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 55 min
6 porcji

Składniki

  • sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    80 g
    80 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • różyczek kalafiora
    600 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    180 g
  • oliwy z oliwek
    30 g
  • pieczarek całych lub przekrojonych na pół
    300 - 350 g
  • ząbki czosnku
    2 - 3
  • selera naciowego bez łyka, pokrojonego na 2 cm kawałki
    150 g
  • czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
    ½ - 1
  • pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
    800 g
    800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • masła pokrojonego na kawałki
    30 g
  • cukru
    1 łyżeczka
  • oregano, suszonego
    2 łyżeczki
  • bazylii, suszonej
    1 łyżeczka
  • soli plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
    1 ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • koncentratu pomidorowego
    30 - 50 g
  • woda do gotowania makaronu
  • makaronu jajecznego, suchego, typu pappardelle (500 g)
    1 opakowanie
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekane, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 568.5 kcal / 2380.2 kJ
Białko 23.3 g
Tłuszcz 17.2 g
Węglowodany 84.8 g
Błonnik 9.7 g
Tłuszcz nasycony 7.2 g
Sód 818.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...