
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
80
g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 80 g sera grana padano pokrojonego na 3 cm kawałki - 600 g różyczek kalafiora
- 180 g cebuli przekrojonej na pół
- 30 g oliwy z oliwek
- 300 - 350 g pieczarek całych lub przekrojonych na pół
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 150 g selera naciowego bez łyka, pokrojonego na 2 cm kawałki
- ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
800
g pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
lub 800 g krojonych pomidorów, z puszki - 30 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki oregano, suszonego
- 1 łyżeczka bazylii, suszonej
- 1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 30 - 50 g koncentratu pomidorowego
- woda do gotowania makaronu
- 1 opakowanie makaronu jajecznego, suchego, typu pappardelle (500 g)
- natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekane, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 568.5 kcal / 2380.2 kJ
- Białko
- 23.3 g
- Tłuszcz
- 17.2 g
- Węglowodany
- 84.8 g
- Błonnik
- 9.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.2 g
- Sód
- 818.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kotleciki z marchewki
1 godz. 20 min
Wegańskie chili
40 min
Bazyliowe knedle z ratatouille
40 min
Wegetariański sos boloński z soczewicą
45 min
Pulpety z soczewicy z makaronem w sosie pomidorowym
1 godz.
Wegańskie "chili con carne"
1 godz.
Pęczotto z pomidorami
50 min
Makaron ze szpinakiem w kremowym sosie migdałowym
35 min
Makaron w sosie serowo-pieczarkowym ze szpinakiem
35 min
Wegańska fasolka po bretońsku
13 godz. 50 min
Wegańskie leczo z ryżem
45 min
Potrawka warzywna z ryżem
30 min