Bolognese z kalafiorem
TM6 TM5

Bolognese z kalafiorem

4.4 ( 1.2K ocen )

Składniki

  • 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 80 g sera grana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 600 g różyczek kalafiora
  • 180 g cebuli przekrojonej na pół
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 300 - 350 g pieczarek całych lub przekrojonych na pół
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 150 g selera naciowego bez łyka, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 800 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
    lub 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 30 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • 1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 30 - 50 g koncentratu pomidorowego
  • woda do gotowania makaronu
  • 1 opakowanie makaronu jajecznego, suchego, typu pappardelle (500 g)
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekane, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
568.5 kcal / 2380.2 kJ
Białko
23.3 g
Tłuszcz
17.2 g
Węglowodany
84.8 g
Błonnik
9.7 g
Tłuszcz nasycony
7.2 g
Sód
818.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy