Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1400 g wody
- 250 g makaronu, suchego, typu tagliatelle, z pszenicy durum (patrz wskazówka)
- 70 g marchewki, pokrojonej w 3 mm plastry
-
70
g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach
lub 70 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego lub świeżego - 70 g różyczek brokułu, małych
- 10 g oleju
- 1 ½ łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- 160 - 200 g masła orzechowego
- 15 g sosu sojowego
-
20
g oleju sezamowego
lub 20 g oleju kokosowego - 1 łyżeczka suszonych płatków chili (opcjonalnie)
- 2 łyżki orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
- kolendra, świeża, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2578.5 kJ / 616.3 kcal
- Białko
- 20.9 g
- Węglowodany
- 62.1 g
- Tłuszcz
- 34 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.2 g
- Błonnik
- 5.7 g
- Sód
- 1051 mg
Alternatywne przepisy
Koreański makaron japchae (TM6)
1 Std. 15 Min
Sałatka na ciepło z tofu i komosą ryżową (quinoa)
55 Min
Gratin z ziemniaków i selera
1h 10min
Wegańskie tajskie zielone curry, ryż jaśminowy; Sorbet z mango i kokosa
1 Std.
Warzywa w sosie orzechowym z ryżem (z osłoną noża miksującego 2.0)
45 Min
Wegańskie curry ze szparagami
1 Std.
Makaron z wegańskim zielonym sosem i warzywami
35min
Warzywa pod migdałową kruszonką
1 Std.
Klopsiki z tofu z sosem słodko-kwaśnym i ananasowym ryżem
55 Min
Sos warzywny z masłem orzechowym
30min
Koreański ramen z tofu
50min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45 Min