Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g migdałów, blanszowanych
- 1000 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 1 ½ łyżeczki soli
- 700 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na 2 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 4 jajka, w tym 2 roztrzepane, do obtoczenia kulek ziemniaczanych
- 200 g mąki pszennej
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 80 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 30 g oliwy z oliwek
-
300
g szampana, wytrawnego
lub 300 g wina musującego, typu Prosecco -
200 - 250
g ośmiornicy, mrożonej, uprzednio rozmrożonej, pokrojonej na 3-4 kawałki
lub 200 - 250 g ośmiornicy, świeżej, pokrojonej na 3-4 kawałki - 200 g krążków kalmarów, surowych (szerokości 1-2 cm)
- ½ łyżeczki nitek szafranu
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 500 g mieszanki owoców morza, mrożonej, uprzednio rozmrożonej
- 200 g fileta z dorsza, bez skóry, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 200 g omułków, świeżych, oczyszczonych, w muszlach (patrz wskazówka)
- 150 - 200 g małży, świeżych, oczyszczonych, w muszlach
-
200
g krewetek, surowych, średnich, obranych
lub 200 g krewetek, mrożonych, obranych, średnich, uprzednio rozmrożonych - olej rzepakowy, do smażenia
- bułka tarta, do panierowania
- 10 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- ½ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracji
- cytryna, pokrojona w ósemki, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3904.2 kJ / 932.5 kcal
- Białko
- 57.7 g
- Węglowodany
- 70 g
- Tłuszcz
- 44.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.2 g
- Błonnik
- 5.7 g
- Sód
- 1207.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pieczona ryba z śródziemnomorskim sosem (TM5)
45 Min
Migas z papryczkami Padrón
30 Min
Karmelizowany boczek, kasza bulgur i warzywa gotowane na parze
2 Std.
Czarne bułeczki bao z łososiem
1 Std. 20 Min
Czarny makaron
1h
Czarne ravioli z rybnym farszem
1 Std. 45 Min
Filety z pstrąga (sous-vide, z osłoną noża miksującego), pieczone warzywa i purée fasolowe
1 godz. 30 min
Polędwica à la Wellington
2h 10 min
Kulebiak z rybą i warzywami
2 Std.
Gulasz z owoców morza z ziemniakami
1h
Sałatka z ośmiornicą (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
8h
Filet z białej ryby (sous-vide) z pieczonymi warzywami (z osłoną noża miksującego)
1 godz. 30 min