Urządzenia i Akcesoria
Operetta z owocami morza i kulkami ziemniaczanymi
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
6 porcji
Składniki
-
80 g migdałów, blanszowanych
-
1000 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
-
1 ½ łyżeczki soli
-
700 g ziemniaków mączystych, pokrojonych na 2 cm kawałki (patrz wskazówka)
-
4 jajka w tym 2 roztrzepane, do obtoczenia kulek ziemniaczanych
-
200 g mąki pszennej
-
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
30 g oliwy z oliwek
-
300 g wina musującego, typu Prosecco300 g szampana wytrawnego
-
200 - 250 g ośmiornicy, świeżej, pokrojonej na 3-4 kawałki200 - 250 g ośmiornicy, mrożonej uprzednio rozmrożonej, pokrojonej na 3-4 kawałki
-
200 g krążków kalmarów, surowych (szerokości 1-2 cm)
-
½ łyżeczki nitek szafranu
-
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
500 g mieszanki owoców morza, mrożonej uprzednio rozmrożonej
-
200 g fileta z dorsza, bez skóry pokrojonego na 3 cm kawałki
-
200 g omułków, świeżych, oczyszczonych w muszlach (patrz wskazówka)
-
150 - 200 g małży, świeżych, oczyszczonych w muszlach
-
200 g krewetek, mrożonych, obranych, średnich, uprzednio rozmrożonych200 g krewetek, surowych, średnich, obranych
-
olej rzepakowy do smażenia
-
bułka tarta do panierowania
-
10 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
½ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
-
cytryna pokrojona w ósemki, do podania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1207.5 mg
Białko
57.7 g
Kalorie
3904.2 kJ /
932.5 kcal
Tłuszcz
44.3 g
Błonnik
5.7 g
Tłuszcz nasycony
10.2 g
Węglowodany
70 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NA CO DZIEŃ I KREATYWNIE
61 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Makaron z owocami morza duszonymi w winie
40 min
Zupa krem szparagowo-ziemniaczana z szaszłykami z krewetek
35 min
Gulasz z owoców morza z ziemniakami
1 godz.
Sałatka z ośmiornicą (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
8 godz.
Risotto z owocami morza
1 godz. 5 min
Halibut na parze z warzywami, żółtą soczewicą i zielonym sosem
1 godz.
Kalmary w pikantnym sosie imbirowym
40 min
Omułki zapiekane z ziołową bułką tartą
1 godz. 15 min
Tajskie paczuszki z łososia na parze
1 godz. 20 min
Omułki i małże sercówki w sosie porowym
1 godz.
Krewetki z orzechami nerkowca
40 min
Krewetki arrabiata z makaronem z cukinii
40 min