Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g rukoli
-
80
g sałaty lollo rosso (patrz wskazówka)
lub 80 g radicchio (patrz wskazówka) - 60 g roszponki
- 70 - 90 g sera koziego, twardego, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 50 g oleju słonecznikowego
- 50 g jeżyn, świeżych, plus 15-20 sztuk do podania
- ½ łyżki cukru
- ½ - 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 20 g czerwonego octu winnego
- 25 g wody mineralnej, niegazowanej
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2
łyżki orzechów włoskich, łuskanych, połówek
lub 2 łyżki orzeszków piniowych
- Wartości odżywcze
- na 2 porcje
- Kalorie
- 4647.3 kJ / 1110 kcal
- Białko
- 38 g
- Węglowodany
- 41 g
- Tłuszcz
- 96 g
- Błonnik
- 16 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka Cezar
50min
Dressing z awokado i bazylii
10min
Sałatka z botwiny z malinowym winegretem
15min
Sałatka à la nicejska z konfitowanymi żółtkami
2h
Sałatka z wędzonym pstrągiem i sosem vinegret z mango
20min
Sos winegret z olejem z suszonych pomidorów
5min
Sałatka z kozim serem i dressingiem z prażonych nerkowców
25min
Sałata z sosem winegret
5min
Sos winegret
5min
Sałatka grecka z dressingiem z serem feta
35min
Carpaccio z buraka z serem buratta (z osłoną noża miksującego 2.0)
1h 30min
Sałatka z burakami i gruszką
25min