Gulasz z owoców morza z ziemniakami
TM6 TM5

Gulasz z owoców morza z ziemniakami

4.3 (18 ocen)

Składniki

  • 120 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 100 g białego wina
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, suszonych (opcjonalnie)
  • 200 g ośmiornicy, mrożonej, uprzednio rozmrożonej, pokrojonej na ok. 2 cm kawałki
    lub 200 g ośmiornicy, świeżej, pokrojonej na ok. 2 cm kawałki
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 200 g wody
  • 300 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 10 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g fileta z dorsza, bez skóry, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
  • 100 g małży, świeżych, oczyszczonych, w muszlach (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
  • 150 - 200 g krewetek, surowych, średnich, obranych
    lub 150 - 200 g krewetek, mrożonych, obranych, średnich, uprzednio rozmrożonych

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
957.3 kJ / 228.7 kcal
Białko
22.7 g
Węglowodany
18.8 g
Tłuszcz
6.5 g
Tłuszcz nasycony
1 g
Błonnik
2.7 g
Sód
565.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy