Gulasz z owoców morza z ziemniakami

Gulasz z owoców morza z ziemniakami

4.3 24 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 100 g białego wina
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, suszonych (opcjonalnie)
  • 200 g ośmiornicy, mrożonej uprzednio rozmrożonej, pokrojonej na ok. 2 cm kawałki
    200 g ośmiornicy, świeżej, pokrojonej na ok. 2 cm kawałki
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 200 g wody
  • 300 g ziemniaków mączystych, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 10 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g fileta z dorsza, bez skóry pokrojonego na 2-3 cm kawałki
  • 100 g małży, świeżych, oczyszczonych w muszlach (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 150 - 200 g krewetek, surowych, średnich, obranych
    150 - 200 g krewetek, mrożonych, obranych, średnich, uprzednio rozmrożonych

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 565.5 mg
Białko 22.7 g
Kalorie 957.3 kJ / 228.7 kcal
Tłuszcz 6.5 g
Błonnik 2.7 g
Tłuszcz nasycony 1 g
Węglowodany 18.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...