Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g kolendry, świeżej, tylko liście
- 400 g mięsa z indyka, mielonego, podzielonego na kawałki
- 10 g miodu
- 1 jajko
- 15 - 25 g bułki tartej (opcjonalnie)
- 20 g pasty z trawy cytrynowej
- 3 - 4 łyżeczki sosu sojowego, ciemnego
- 500 g wody
- 350 g batatów, pokrojonych na 1,5 cm kawałki
- 60 g cebuli szalotki, pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 5 - 10 g papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 2 mm plastry
- 10 g oliwy z oliwek
- 30 g żółtej pasty curry
- 260 g mleka kokosowego
- ½ - 1 łyżeczka soli
- sok z ½ limonki
- ½ łyżeczki cukru trzcinowego
- cebula dymka, tylko zielona część, drobno posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1760.4 kJ / 420.4 kcal
- Białko
- 22.8 g
- Węglowodany
- 34.1 g
- Tłuszcz
- 22 g
- Błonnik
- 3.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Curry z kurczakiem i mango
45 min
Pulpety z indyka i kaszy kuskus
55 min
Złoty ryż z indykiem i warzywami
40 min
Wieprzowina w sosie pomarańczowym
1h
Rolada z indyka z brzoskwiniami i morelami na Varomie
1h 45min
Kotlety (croquetas) z indyka nadziewane mozzarellą
40 min
Kotlety imbirowe z kurczaka
30 min
Pulpety indycze nadziewane mozzarellą
40 min
Kotlety (croquetas) z indyka i szpinaku
40 min
Kurczak koronacyjny Elżbiety II
30 min
Pulpety drobiowe w sosie dyniowym
1h
Tajskie pulpeciki z ryżem
45 min