![Meksykańska zupa z batatami, fasolą i chorizo Meksykańska zupa z batatami, fasolą i chorizo](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/73BDF0E2-F8C2-42BD-AB20-6B3FF913A9EB/Derivates/5adab12c-e759-4857-979e-0256fce640ad.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Paprykowa kwaśna śmietana
- 10 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 150 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki soli
Meksykańska zupa z batatami i fasolą
- 330 g batatów, pokrojonych w 3-4 cm kostkę
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 150 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w 3 mm plastry
- ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ¼ łyżeczki kurkumy, mielonej (opcjonalnie)
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1000 g wody
-
1 ½
łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 ½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszonej - 70 - 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
300
g białej fasoli, z puszki, odsączonej z zalewy
lub 300 g fasoli cannelini, z puszki, odsączonej z zalewy - kolendra, świeża, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1209 kJ / 288.8 kcal
- Białko
- 17 g
- Węglowodany
- 16.9 g
- Tłuszcz
- 19.5 g
- Błonnik
- 5.8 g