Sałatka bulgur ze szpinakiem, ogórkiem i krewetkami
TM6 TM5

Sałatka bulgur ze szpinakiem, ogórkiem i krewetkami

4.7 (255 ocen)

Składniki

Dressing z limonki i chili

  • 10 - 20 g papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 40 - 60 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 40 g oleju ryżowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki soli

Sałatka

  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 1000 g wody
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 280 - 300 g krewetek, surowych, obranych
    lub 280 - 300 g krewetek, mrożonych, obranych, uprzednio rozmrożonych
  • 150 g kaszy bulgur
  • 130 g awokado, dojrzałego, pokrojonego w 1,5 cm kostkę
  • 40 - 50 g liści szpinaku, świeżych
  • 85 g ogórka, pokrojonego w 5 mm plastry

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1637.1 kJ / 391 kcal
Białko
19.2 g
Węglowodany
35.4 g
Tłuszcz
20 g
Błonnik
2.8 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy