Sałatka bulgur ze szpinakiem, ogórkiem i krewetkami

Sałatka bulgur ze szpinakiem, ogórkiem i krewetkami

4.7 260 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

Dressing z limonki i chili
  • papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
    10 - 20 g
  • ząbki czosnku
    1 - 2
  • soku z limonki, świeżo wyciśniętego
    40 - 60 g
  • oleju ryżowego
    40 g
  • octu ryżowego
    2 łyżki
  • cukru
    1 ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • soli
    ½ łyżeczki
Sałatka
  • ząbek czosnku
    1
  • oliwy z oliwek
    15 g
  • wody
    1000 g
  • soli
    1 ½ łyżeczki
  • krewetek, surowych, obranych
    280 - 300 g
    280 - 300 g krewetek, mrożonych, obranych, uprzednio rozmrożonych
  • kaszy bulgur
    150 g
  • awokado dojrzałego, pokrojonego w 1,5 cm kostkę
    130 g
  • liści szpinaku, świeżych
    40 - 50 g
  • ogórka pokrojonego w 5 mm plastry
    85 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 391 kcal / 1637.1 kJ
Białko 19.2 g
Tłuszcz 20 g
Węglowodany 35.4 g
Błonnik 2.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...