
Urządzenia i Akcesoria
Sałatka bulgur ze szpinakiem, ogórkiem i krewetkami
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
Dressing z limonki i chili
-
papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki10 - 20 g
-
ząbki czosnku1 - 2
-
soku z limonki, świeżo wyciśniętego40 - 60 g
-
oleju ryżowego40 g
-
octu ryżowego2 łyżki
-
cukru1 ½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
soli½ łyżeczki
Sałatka
-
ząbek czosnku1
-
oliwy z oliwek15 g
-
wody1000 g
-
soli1 ½ łyżeczki
-
krewetek, surowych, obranych280 - 300 g
-
kaszy bulgur150 g
-
awokado dojrzałego, pokrojonego w 1,5 cm kostkę130 g
-
liści szpinaku, świeżych40 - 50 g
-
ogórka pokrojonego w 5 mm plastry85 g
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
391 kcal /
1637.1 kJ
Białko
19.2 g
Tłuszcz
20 g
Węglowodany
35.4 g
Błonnik
2.8 g