Wersje kompatybilne
Stek z tuńczyka na parze z pikantnym dipem z pomidorów i soczewicy
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Stek z tuńczyka
- 50 g pora, pokrojonego w 1-2 mm plastry
- 200 g tuńczyka, świeżego (1 stek o grubości 2-2,5 cm), w temp. pokojowej
- 20 g sosu sojowego
Pikantny dip z pomidorów i soczewicy
- 15 - 20 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 400 g pomidorów, z puszki
- 100 g wody
- 50 g czerwonej soczewicy, suszonej, Melvit
- 15 g miodu, płynnego
- 15 g musztardy, np. sarepskiej
- 1 łyżeczka kurkumy, mielonej
- ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcja
- Kalorie
- 2528.8 kJ / 604 kcal
- Białko
- 68.1 g
- Węglowodany
- 64.6 g
- Tłuszcz
- 12.8 g
- Błonnik
- 11.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Łosoś w kremowym sosie pieczarkowym z ziemniakami
50min
Dorsz na parze w pesto z risotto i salsą pomidorową
45 Min
Łosoś w sosie z fenkułu z pomarańczą
1h 25min
Polędwica z tuńczyka w nori
1h
Tuńczyk w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami
25 min
Korma z owoców morza
40 Min
Krewetki i kalmary z selerem naciowym
30min
Filety z dorsza z masłem cytrusowym
50min
Halibut na parze z warzywami, żółtą soczewicą i zielonym sosem
1h
Łosoś w sosie imbirowym z orzechami nerkowca
30min
Łosoś w pomarańczach z brokułowym kuskusem
45 Min
Łosoś na parze, po azjatycku
1h