Stek z tuńczyka na parze z pikantnym dipem z pomidorów i soczewicy
TM5 TM6

Stek z tuńczyka na parze z pikantnym dipem z pomidorów i soczewicy

Składniki

Stek z tuńczyka

  • 50 g pora, pokrojonego w 1-2 mm plastry
  • 200 g tuńczyka, świeżego (1 stek o grubości 2-2,5 cm), w temp. pokojowej
  • 20 g sosu sojowego

Pikantny dip z pomidorów i soczewicy

  • 15 - 20 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 400 g pomidorów, z puszki
  • 100 g wody
  • 50 g czerwonej soczewicy, suszonej, Melvit
  • 15 g miodu, płynnego
  • 15 g musztardy, np. sarepskiej
  • 1 łyżeczka kurkumy, mielonej
  • ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli

Wartości odżywcze
na 1 porcja
Kalorie
2528.8 kJ / 604 kcal
Białko
68.1 g
Węglowodany
64.6 g
Tłuszcz
12.8 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie