Wytrawny tort naleśnikowy z marynowanym łososiem

Wytrawny tort naleśnikowy z marynowanym łososiem

4.3 15 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
6 porcji

Składniki

  • 200 g wędzonego łososia pokrojonego w plastry
  • 1 cytryna mała, ekologiczna
Naleśniki
  • 70 g kaszy gryczanej, niepalonej
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 500 g mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • ½ łyżeczki soli
Krem ziołowy
  • 10 g koperku, świeżego tylko liście, plus 2 gałązki, do dekoracji
  • 400 g serka kremowego podzielonego na kawałki
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 30 - 45 g musztardy
  • 5 g szczypiorku, świeżego drobno posiekanego
  • ¼ - ½ łyżeczki soli
  • masło do smażenia
  • 50 g kawioru czarnego lub czerwonego
Sałatka
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 15 g octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki musztardy
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 szczypty soli
  • 30 - 50 g cebuli pokrojonej w 2 mm plastry
  • 50 g marchewki pokrojonej wzdłuż w 1-2 mm plastry (patrz wskazówka)
  • 100 - 150 g sałaty lodowej pokrojonej w 1 cm paski

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1283.7 mg
Białko 22.7 g
Kalorie 2445.2 kJ / 584 kcal
Tłuszcz 41.7 g
Błonnik 1.8 g
Tłuszcz nasycony 22 g
Węglowodany 30.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...