Wytrawny tort naleśnikowy z marynowanym łososiem
TM6 TM5

Wytrawny tort naleśnikowy z marynowanym łososiem

4.4 (12 ocen)

Składniki

  • 200 g wędzonego łososia, pokrojonego w plastry
  • 1 cytryna, mała, ekologiczna

Naleśniki

  • 70 g kaszy gryczanej, niepalonej
  • 50 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 500 g mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • ½ łyżeczki soli

Krem ziołowy

  • 10 g koperku, świeżego, tylko liście, plus 2 gałązki, do dekoracji
  • 400 g serka kremowego, podzielonego na kawałki
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 30 - 45 g musztardy
  • 5 g szczypiorku, świeżego, drobno posiekanego
  • ¼ - ½ łyżeczki soli
  • masło, do smażenia
  • 50 g kawioru, czarnego lub czerwonego

Sałatka

  • 30 g oliwy z oliwek
  • 15 g octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki musztardy
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 szczypty soli
  • 30 - 50 g cebuli, pokrojonej w 2 mm plastry
  • 50 g marchewki, pokrojonej wzdłuż w 1-2 mm plastry (patrz wskazówka)
  • 100 - 150 g sałaty lodowej, pokrojonej w 1 cm paski

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2445.2 kJ / 584 kcal
Białko
22.7 g
Węglowodany
30.3 g
Tłuszcz
41.7 g
Tłuszcz nasycony
22 g
Błonnik
1.8 g
Sód
1283.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy