
Urządzenia i Akcesoria
Sos pomidorowy marinara
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
6 słoików
Składniki
-
cebuli przekrojonej na pół200 g
-
ząbków czosnku8
-
oliwy z oliwek40 g
-
pomidorów, dojrzałych bez skóry, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)3000 g
-
czerwonego wina, wytrawnego200 g
-
cukru2 łyżki
-
soli2 płaskie łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego1 łyżeczka
-
ziół prowansalskich, suszonych4 łyżeczki
-
papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)1 łyżeczka
-
octu balsamicznego4 łyżki
Wartości odżywcze na 1 słoik
Kalorie
227.2 kcal /
950.8 kJ
Białko
6 g
Tłuszcz
8 g
Węglowodany
31.8 g
Błonnik
8.7 g
Tłuszcz nasycony
1.3 g
Sód
5694.7 mg