Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g cebuli, przekrojonej na pół
- 8 ząbków czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 3000 g pomidorów, dojrzałych, bez skóry, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 200 g czerwonego wina, wytrawnego
- 2 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 4 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
- 4 łyżki octu balsamicznego
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 950.8 kJ / 227.2 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 31.8 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.3 g
- Błonnik
- 8.7 g
- Sód
- 5694.7 mg
Alternatywne przepisy
Przecier pomidorowy (passata) z chili i czosnkiem
1h
Dżem brzoskwiniowy (z mieszanką żelującą 3:1)
50min
Sos paprykowy (w słoikach na zimę)
2 Std.
Dżem śliwkowo-borówkowy; Dżem jabłkowo-dyniowy (z cukrem żelującym 2:1)
1h
Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki
9 Std.
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55 Min
Pasta à la ajvar z cukinii i papryki
1h 20min
Dżem z owoców jagodowych
1h
Ketchup
1h 20min
Przecier pomidorowy (passata) z bazylią i czosnkiem
1h 15min
Sos pomidorowy z mięsem (ragù)
1h 40min
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1h 10min