Francuski brunch

Francuski brunch

3.8 12 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
8 porcji

Składniki

Dżem jeżynowy
  • 500 g jeżyn, świeżych
    500 g jeżyn, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • 250 g cukru żelującego 2:1
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ laski wanilii tylko nasiona
  • 100 g wina musującego (opcjonalnie) np. Crémant
Ciasteczka Financiers
  • 150 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 100 g migdałów, blanszowanych
  • 50 g mąki pszennej
  • 170 g cukru pudru
  • ½ laski wanilii tylko nasiona
  • 150 g białek (z ok. 5 jajek)
Ziołowy omlet z kozim serem i figami oraz Croque Monsieur
  • 600 g wody
  • 150 g różyczek brokułu podzielonych na kawałki
  • 120 g sera gruyère pokrojonego na 3 cm kawałki
    120 g sera żółtego, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 50 g masła
  • 40 g mąki pszennej
  • 300 g mleka
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ¾ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 18 kromek białego chleba tostowego
  • 9 plastrów szynki gotowanej
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 10 g kolendry, świeżej tylko liście
  • 10 g szczypiorku, świeżego posiekanego
  • 150 g koziego sera, miękkiego podzielonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 8 jajek
  • 4 figi świeże, pokrojone na kawałki, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 1005 kcal / 4208.8 kJ
Białko 33 g
Tłuszcz 46 g
Węglowodany 116 g
Błonnik 9 g
Tłuszcz nasycony 24 g
Sód 1389 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...