
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 g nasion chia
- 135 g wody
- 230 g orzechów pekan
Kruszonka orzechowa
- 50 g orzechów pekan
- 50 g mąki pszennej
- 50 g margaryny bez laktozy, miękkiej, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 50 g cukru pudru
Ciasto bananowe z orzechami
- 70 g margaryny bez laktozy, miękkiej, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 125 g cukru muscovado, jasnego
- ¾ łyżeczki soli
- 350 g bananów dojrzałych, pokrojonych na kawałki
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 60 g syropu z agawy
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa
- 400 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
- 200 g masła orzechowego podzielonego na kawałki
- kwiaty, jadalne do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 554.6 kcal / 2320.3 kJ
- Białko
- 8.8 g
- Tłuszcz
- 36.4 g
- Węglowodany
- 52.4 g
- Błonnik
- 6.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.8 g
- Sód
- 286.8 mg