![Wschodnioeuropejski brunch Wschodnioeuropejski brunch](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/010e5abe-540c-4753-8cf0-78344bb97813/Derivates/a41a8453-a4a3-417b-a40a-9903ceedae90.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Dżem jabłkowy
- 1000 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 200 g wody
- 500 g cukru żelującego 2:1 (patrz wariant)
- 45 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka oleju o neutralnym smaku
Rogale z makiem
- 165 g mleka
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży - 25 g cukru
- 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 450 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 4 żółtka (patrz wskazówka)
Twarożek
- 10 łodyżek szczypiorku, świeżego, pokrojonego na trzy części
- 250 g serka wiejskiego
Herbata chai
- 500 g wody
- 300 g mleka
- 10 g herbaty czarnej liściastej
- ¼ łyżeczki kardamonu, mielonego
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 20 - 50 g cukru (opcjonalnie)
- 1 żółtko
- mak, do posypania
Bliny
- 15 g masła
- 100 g mleka
- 100 g kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 150 g mąki pszennej
- 15 g cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- olej, do smażenia
- 2 korniszony (ok. 50 g), pokrojone w plastry, do dekoracji
- 2 łyżki kawioru (ok. 20 g), do dekoracji (opcjonalnie)
- szczypiorek, świeży, posiekany, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3672.4 kJ / 877.1 kcal
- Białko
- 18.9 g
- Węglowodany
- 148.9 g
- Tłuszcz
- 23.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.6 g
- Błonnik
- 4.6 g
- Sód
- 555.1 mg
Alternatywne przepisy
Drożdżowe racuchy z krojonymi jabłkami (TM6)
1 Std.
Koreańska sałatka ziemniaczana z marynowanymi warzywami (z osłoną noża miksującego 2.0)
25 godz. 5 min
Włoski brunch
1h 30min
Gratin z dorsza ze szpinakiem i zupa krem z marchewki i cukinii
1 Std.
Gulasz z zielonej soczewicy i chorizo
1 Std.
Pampuchy z czekoladą, sos śliwkowy i zabajone
1 Std.
Angielski pudding z Varomy z sosem waniliowym
40 Min
Angielski brunch
50min
Magdalenki na choinkę
1h 30min
Gołąbki z ziemniakami i sosem pomidorowym
1 Std. 15 Min
Babeczki ziemniaczane
1 Std. 10 Min
Pełnoziarniste naleśniki z serkiem kremowym i łososiem
55 min