Wschodnioeuropejski brunch

Wschodnioeuropejski brunch

4.4 14 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
8 porcji

Składniki

Dżem jabłkowy
  • jabłek obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
    1000 g
  • wody
    200 g
  • cukru żelującego 2:1 (patrz wariant)
    500 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    45 g
  • cynamonu, mielonego
    1 łyżeczka
  • oleju o neutralnym smaku
    1 łyżeczka
Rogale z makiem
  • mleka
    165 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    20 g
    2 łyżeczki suchych drożdży
  • cukru
    25 g
  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
    50 g
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
    450 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • jajko
    1
  • żółtka (patrz wskazówka)
    4
Twarożek
  • szczypiorku, świeżego pokrojonego na trzy części
    10 łodyżek
  • serka wiejskiego
    250 g
Herbata chai
  • wody
    500 g
  • mleka
    300 g
  • herbaty czarnej liściastej
    10 g
  • kardamonu, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • cynamonu, mielonego
    ½ łyżeczki
  • cukru (opcjonalnie)
    20 - 50 g
  • żółtko
    1
  • mak do posypania
Bliny
  • masła
    15 g
  • mleka
    100 g
  • kwaśnej śmietany
    100 g
  • jajko
    1
  • soli
    1 łyżeczka
  • mąki pszennej
    150 g
  • cukru
    15 g
  • proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki
  • sody oczyszczonej
    ½ łyżeczki
  • olej do smażenia
  • korniszony (ok. 50 g), pokrojone w plastry, do dekoracji
    2
  • kawioru (opcjonalnie) (ok. 20 g), do dekoracji
    2 łyżki
  • szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 877.1 kcal / 3672.4 kJ
Białko 18.9 g
Tłuszcz 23.9 g
Węglowodany 148.9 g
Błonnik 4.6 g
Tłuszcz nasycony 9.6 g
Sód 555.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...