
Urządzenia i Akcesoria
Wschodnioeuropejski brunch
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
8 porcji
Składniki
Dżem jabłkowy
-
jabłek obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki1000 g
-
wody200 g
-
cukru żelującego 2:1 (patrz wariant)500 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego45 g
-
cynamonu, mielonego1 łyżeczka
-
oleju o neutralnym smaku1 łyżeczka
Rogale z makiem
-
mleka165 g
-
drożdży świeżych pokruszonych20 g
-
cukru25 g
-
masła miękkiego, pokrojonego na kawałki50 g
-
mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu450 g
-
soli½ łyżeczki
-
jajko1
-
żółtka (patrz wskazówka)4
Twarożek
-
szczypiorku, świeżego pokrojonego na trzy części10 łodyżek
-
serka wiejskiego250 g
Herbata chai
-
wody500 g
-
mleka300 g
-
herbaty czarnej liściastej10 g
-
kardamonu, mielonego¼ łyżeczki
-
cynamonu, mielonego½ łyżeczki
-
cukru (opcjonalnie)20 - 50 g
-
żółtko1
-
mak do posypania
Bliny
-
masła15 g
-
mleka100 g
-
kwaśnej śmietany100 g
-
jajko1
-
soli1 łyżeczka
-
mąki pszennej150 g
-
cukru15 g
-
proszku do pieczenia½ łyżeczki
-
sody oczyszczonej½ łyżeczki
-
olej do smażenia
-
korniszony (ok. 50 g), pokrojone w plastry, do dekoracji2
-
kawioru (opcjonalnie) (ok. 20 g), do dekoracji2 łyżki
-
szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
877.1 kcal /
3672.4 kJ
Białko
18.9 g
Tłuszcz
23.9 g
Węglowodany
148.9 g
Błonnik
4.6 g
Tłuszcz nasycony
9.6 g
Sód
555.1 mg