Wersje kompatybilne
Zupa krem (bisque) z przegrzebkami, crostini z rozmarynem i cytrynową oliwą
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Cytrynowa oliwa
- skórka z 1 cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
- 125 g oliwy z oliwek
Rozmarynowe crostini
- 3 gałązki rozmarynu, świeżego, tylko liście (dł. ok. 10 cm)
- 340 g mąki pszennej
- 1200 g wody
-
10
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży - 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Wolno gotowany bulion rybny
- 150 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 100 g selera naciowego, pokrojonego na 5 cm kawałki
- 150 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 500 g rybich ości i głów, surowych, świeżych, oczyszczonych z resztek krwi (patrz wskazówka)
- 100 g białego wina, wytrawnego
- 3 łyżki masła
- 4 - 5 gałązek tymianku, świeżego
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 - 4 gałązki natki pietruszki, świeżej
- 1500 g wody
- mąka pszenna, do oprószenia blatu i ciasta
Przegrzebki i składanie dania
- 60 g mąki pszennej
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki, plus 2 łyżki do smażenia przegrzebków
- 50 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 100 g pora, tylko białej części, pokrojonej w 1 cm plastry
- 100 g białego wina, wytrawnego
- 2 gałązki tymianku, świeżego, tylko liście
- 1 ¼ łyżeczki soli, plus 2 szczypty do oprószenia przegrzebków
- 1 - 2 łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego (opcjonalnie)
-
12
przegrzebków świeżych, oczyszczonych
lub 12 przegrzebków mrożonych, uprzednio rozmrożonych, oczyszczonych - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżki oliwy z oliwek, do smażenia
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2373.2 kJ / 566.8 kcal
- Białko
- 12.8 g
- Węglowodany
- 60.3 g
- Tłuszcz
- 29 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.8 g
- Błonnik
- 3.7 g
- Sód
- 800.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Dwa chłodniki: szparagowy z groszkiem i buraczano-pomidorowy
3 godz.
Prosecco z trawą cytrynową
1 godz.
Zupa krem z topinamburu
2 godz. 10 min
Zupa krem z pomidorów
40 min
Zupa z dyni piżmowej, ryba z ryżem i warzywami oraz owoce z kruszonką
1 godz.
Gulasz z owoców morza z ryżem
30 min
Ajo blanco - andaluzyjska zimna zupa migdałowo-czosnkowa
1 godz. 5 min
Pierożki wonton z serem kozim i sosem Pistou
40 min
Małże w zielonym sosie curry
35 min
Zupa krem z krewetkami
1 godz.
Zupa krem z zielonych szparagów i szpinaku z pikantnymi orzeszkami piniowymi
1h 10min
Zupa krem z ziemniaków i porów
1 godz.