Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie

Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie

4.6 14 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 16 godz. 40 min
26 kromek

Składniki

Zaczyn żytni (dzień 1.)
  • wody
    220 g
  • żytniego zakwasu chlebowego
    15 - 30 g
  • mąki żytniej razowej
    170 g
Ciasto właściwe (dzień 2.)
  • wody
    180 g
  • twarogu, chudego podzielonego na kawałki
    100 g
  • mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
    400 g
  • soli
    2 łyżeczki
  • ziół włoskich, mieszanych, suszonych np. tymianku, oregano, bazylii, rozmarynu
    3 łyżeczki
  • olej do natłuszczenia
  • skrobia ziemniaczana do oprószenia
  • liście szałwii, świeże
    2 - 3
  • kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
    5 - 10

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 84 kcal / 351.5 kJ
Białko 3 g
Tłuszcz 0.6 g
Węglowodany 16.6 g
Błonnik 1.2 g
Tłuszcz nasycony 0.1 g
Sód 194.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...