
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 220 g wody
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
- 170 g mąki żytniej razowej
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 180 g wody
- 100 g twarogu, chudego podzielonego na kawałki
- 400 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki ziół włoskich, mieszanych, suszonych np. tymianku, oregano, bazylii, rozmarynu
- olej do natłuszczenia
- skrobia ziemniaczana do oprószenia
- 2 - 3 liście szałwii, świeże
- 5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 84 kcal / 351.5 kJ
- Białko
- 3 g
- Tłuszcz
- 0.6 g
- Węglowodany
- 16.6 g
- Błonnik
- 1.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Sód
- 194.5 mg