
Urządzenia i Akcesoria
Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 16 godz. 40 min
26 kromek
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
-
wody220 g
-
żytniego zakwasu chlebowego15 - 30 g
-
mąki żytniej razowej170 g
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
wody180 g
-
twarogu, chudego podzielonego na kawałki100 g
-
mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia400 g
-
soli2 łyżeczki
-
ziół włoskich, mieszanych, suszonych np. tymianku, oregano, bazylii, rozmarynu3 łyżeczki
-
olej do natłuszczenia
-
skrobia ziemniaczana do oprószenia
-
liście szałwii, świeże2 - 3
-
kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)5 - 10
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
84 kcal /
351.5 kJ
Białko
3 g
Tłuszcz
0.6 g
Węglowodany
16.6 g
Błonnik
1.2 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Sód
194.5 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28 godz. 10 min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min
Chleb litewski na miodzie
30 godz.
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 godz.
Chleb żytni na zakwasie ze smalcem
16 godz. 10 min
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19 godz.
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.
Chleb drwala
24 godz. 30 min