Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 220 g wody
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
- 170 g mąki żytniej razowej
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 180 g wody
- 100 g twarogu, chudego, podzielonego na kawałki
- 400 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki ziół włoskich, mieszanych, suszonych, np. tymianku, oregano, bazylii, rozmarynu
- olej, do natłuszczenia
- skrobia ziemniaczana, do oprószenia
- 2 - 3 liście szałwii, świeże
- 5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 351.5 kJ / 84 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 16.6 g
- Tłuszcz
- 0.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 1.2 g
- Sód
- 194.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16h 45 min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14h
Chleb drwala
24h 30min
Rustykalna przyprawa do chleba
5 min
Pumpernikiel
43 godz.
Chleb codzienny na zakwasie
12 Std.
Przyprawa do chleba
5 min
Prosty chleb mieszany
3j 40 menit
Chleb z samopszy z sezamem
2 godz. 10 min
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 Std. 30 Min
Chleb litewski na miodzie
30h
Chleb na maślance i zakwasie
18 Std.