Zupa krem z krewetkami
TM6 TM5

Zupa krem z krewetkami

4.6 (96 ocen)

Składniki

  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 200 g krewetek, surowych, średnich, obranych (patrz wskazówka)
    lub 200 g krewetek, mrożonych, obranych, średnich, uprzednio rozmrożonych (patrz wskazówka)
  • 1 - 2 szczypty soli, plus dodatkowa ilość do smaku
  • 50 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (opcjonalnie)
  • 100 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
  • 120 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 150 g pora, tylko białej części, pokrojonej w 1 cm plastry
  • 30 g masła
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 1200 g wody
  • 80 g białego wina (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki tymianku, suszonego
  • 15 - 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu rybnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu rybnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 100 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 bagietka, pokrojona na 12 kromek, do podania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1312.5 kJ / 313.5 kcal
Białko
11.7 g
Węglowodany
28.5 g
Tłuszcz
16.7 g
Tłuszcz nasycony
8.2 g
Błonnik
2.8 g
Sód
731.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy