Kurczak garam masala z ryżem

Kurczak garam masala z ryżem

4.2 207 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

Ryż
  • 1300 g wody
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 25 g oliwy z oliwek
    25 g masła
  • 300 g ryżu basmati
Przyprawa garam masala
  • 2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • 2 łyżki nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżka kardamonu, mielonego
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 - 2 łyżki curry, mielonego
Kurczak garam masala
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 80 g śmietany, 12% tłuszczu
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • ¾ łyżeczki soli
  • 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w 3 cm kostkę

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 563 kcal / 2352 kJ
Białko 37 g
Tłuszcz 17 g
Węglowodany 65 g
Błonnik 3.8 g
Tłuszcz nasycony 9 g
Sód 780 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...