
Wersje kompatybilne
Polędwiczki wieprzowe z selerowym purée i sosem kaparowo-cytrynowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Polędwiczki wieprzowe, purée z selera i marchewka na parze
- 2 cebule szalotki przekrojone na pół
- 400 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 500 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 250 g polędwicy wieprzowej bez białych błonek (Ø 5 cm)
- ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
- papryka ostra, mielona do oprószenia mięsa
-
200
g marchewki pokrojonej w 3 mm plastry
lub 200 g pora pokrojonego w 5 mm plastry - 50 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
Sos kaparowo-cytrynowy
- 1 ząbek czosnku
- 10 g oleju
- 50 g śmietany, 12% tłuszczu
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- ¼ łyżeczki soli (opcjonalnie)
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
- natka pietruszki, świeża, tylko liście drobno posiekana
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 352 kcal / 1472 kJ
- Białko
- 35 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Węglowodany
- 15 g
- Błonnik
- 11.7 g