Polędwiczki wieprzowe z selerowym purée i sosem kaparowo-cytrynowym
TM6 TM5

Polędwiczki wieprzowe z selerowym purée i sosem kaparowo-cytrynowym

4.3 (274 oceny)

Składniki

Polędwiczki wieprzowe, purée z selera i marchewka na parze

  • 2 cebule szalotki, przekrojone na pół
  • 400 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
  • 500 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 250 g polędwicy wieprzowej, bez białych błonek (Ø 5 cm)
  • ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
  • papryka ostra, mielona, do oprószenia mięsa
  • 200 g marchewki, pokrojonej w 3 mm plastry
    lub 200 g pora, pokrojonego w 5 mm plastry
  • 50 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej

Sos kaparowo-cytrynowy

  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g oleju
  • 50 g śmietany, 12% tłuszczu
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • ¼ łyżeczki soli (opcjonalnie)
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście, drobno posiekana

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1472 kJ / 352 kcal
Białko
35 g
Węglowodany
15 g
Tłuszcz
14 g
Błonnik
11.7 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy