Polędwiczki wieprzowe z selerowym purée i sosem kaparowo-cytrynowym

Polędwiczki wieprzowe z selerowym purée i sosem kaparowo-cytrynowym

4.3 310 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 45 min
2 porcje

Składniki

Polędwiczki wieprzowe, purée z selera i marchewka na parze
  • cebule szalotki przekrojone na pół
    2
  • korzenia selera pokrojonego na kawałki
    400 g
  • wody
    500 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 czubata łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • polędwicy wieprzowej bez białych błonek (Ø 5 cm)
    250 g
  • soli plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
    ½ łyżeczki
  • papryka ostra, mielona do oprószenia mięsa
  • marchewki pokrojonej w 3 mm plastry
    200 g
    200 g pora, pokrojonego w 5 mm plastry
  • kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
    50 g
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    1 szczypta
Sos kaparowo-cytrynowy
  • ząbek czosnku
    1
  • oleju
    10 g
  • śmietany, 12% tłuszczu
    50 g
  • skórki otartej z cytryny
    1 łyżeczka
  • skrobi ziemniaczanej
    1 czubata łyżeczka
  • soli (opcjonalnie)
    ¼ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ - ½ łyżeczki
  • kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
    2 łyżeczki
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście drobno posiekana

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 352 kcal / 1472 kJ
Białko 35 g
Tłuszcz 14 g
Węglowodany 15 g
Błonnik 11.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...